Париж: Не можем да си позволим нова блокада при втора вълна на Covid-19

Няма да преживеем, икономически и социално, една абсолютна и генерална блокада, заяви френският премиер Жан Кастекс

17:39 | 8 юли 2020
Обновен: 17:42 | 8 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Френският премиер: Жан Кастекс. Снимка: Gonzalo Fuentes/Bloomberg
Френският премиер: Жан Кастекс. Снимка: Gonzalo Fuentes/Bloomberg

Новото правителство на Франция ще се стреми да запази икономиката, ако втора вълна на пандемията от коронавирус го принуди да въведе мерки за блокиране, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от Investor.bg.

„Няма да преживеем, икономически и социално, една абсолютна и генерална блокада“, каза Кастекс пред BFM TV и RMC радио, като добави, че се застъпва за по-целенасочени ограничения, предава Bloomberg.

Докато от Световната здравна организация съветват държавите да се подготвят за втора вълна от разпространение на пандемията, частичните блокади са балансиращ акт, който властите в световен мащаб обмислят или прилагат, тъй като публичните финанси вече бяха затруднени от първата вълна на заразата и сега са необходими компромиси.

Седмиците на блокада върху бизнеса, транспорта и социалния живот, наложена за ограничаване на разпространението на COVID-19, оставиха Франция в много затруднено положение. Националната статистическа агенция INSEE изчислява, че икономиката на страната ще се свие с около 9% през тази година, но и предупреждава, че втора вълна на заразата ще затрудни възстановяването.

Локализираните блокади все повече се превръщат в начин за борба с разпространението на вируса, като същевременно позволяват животът да продължи, а някои такива вече влязоха в сила - в Лестър във Великобритания, в Лерида, близо до Барселона в Испания, и в части от Лисабон, Португалия.

Френските здравни власти продължават да призовават хората да носят маски и да спазват безопасна дистанция. Джером Саломон, генералният директор по здравеопазването на страната, каза за вестник Le Figaro, че ограничаването на пътуванията може да бъде друго решение на проблема с разпространението на заразата.