Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Христо Анастасов: Германия и Франция навлизат в нов "меден месец"

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 06.07.2020

21:00 | 6 юли 2020
Обновен: 06:32 | 7 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Отношенията между Париж и Берлин са в етапа на "нов меден месец". Франция и Германия пледират за идеята за общ европейски дълг, което е огромна крачка към федерална Европа. "Фискално пестеливите" държави обаче постъпват безотговорно спрямо тази идея, заяви Христо Анастасов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Във Франция се случиха няколко неща освен голямата обща криза. Президентът Еманюел Макрон от около 9 месеца не си прави илюзията, че неговата партия ще превземе позициите в местната власт, които са неизбежни във Франция, ако се цели дълголетие на политическата сцена".

Според политолога смяната на поведението на Макрон по отношение на собствената му партия показва, че той не залага на нея за следващото парламентарно мнозинство и за мнозинство в Сената.

"Старите партии се задържаха на повечето места. Единствената изненада, която е пряко следствие от срива на Социалистическата партия, е успехът на Зелените".

По думите на Анастасов премиерът Едуард Филип до голяма степен бе сменен заради това, че рейтингът надвишава трайно този на президента, с малко известен кмет с типичен облик на представител на това, срещу което Макрон се бореше - висш чиновник, човек от "десницата на десницата", саркозист.

С това според госта Макрон изненада всички. Анастасов е убеден, че той трайно ще се опита да спечели вота вдясно и че няма да има завой по основните теми вляво.

"Обединението на нацията и оцеляването на Франция като голяма сила ще се приоритетите на Макрон да края на мандата му".

За отношенията между Франция и Турция, както и още интересни коментари - вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.