Макрон разчиства пътя си с избора на Кастекс за премиер на Франция

Според анализатори целта на френския президент е да реализира безпрепятствено всички планирани реформи

14:40 | 4 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Министър-председателят на Франция Жан Кастекс. Снимка: Bloomberg
Министър-председателят на Франция Жан Кастекс. Снимка: Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон избра сравнително непопулярен сред обществото политик да бъде новия министър-председател на страната. Бившият кмет на малко градче в Южна Франция Жан Кастекс започна да гради имидж през тази година, когато бе избран да ръководи националната стратегия по премахването на ограничителните мерки срещу коронавируса. Решението той да заеме мястото на досегашния премиер Едуар Филип може да се определи като нетрадиционен ход, пише Bloomberg в свой анализ.

„Това е сигнал, че Макрон иска да действа еднолично през следващите две години и че не иска да споделя властта с никого“, коментира Катрин Фиеши, политически анализатор и ръководител консултантската група Counterpoint.

А сега Едуар Филип вече не е на пътя на Макрон и френският президент ще може да се фокусира върху оганичаването на икономическите удари в резултат от пандемията, като същевременно ще продължава да настоява за реализирането на пенсионната реформа, която среща широко обществено неодобрение. Освен това Макрон вероятно ще спази обещанието си да инжектира повече средства в държавните болници. А щом Кастекс вече е премиер, изпълнението на тези задачи изглежда по-лесно за Макрон.

Все пак за Кастекс се знае, че е фискално консервативен и в последното си изявление пред медии той коментира, че ще държи на възгледите си по отношение на публичните разходи. Но Кастекс е известен с това, че може да бъде и гъвкав политик. „Той не е толкова човек на идеологията, а е по-скоро практичен политик“, смята Фиеши.

Кастекс може да е от полза и за друг трън в обувката на Макрон – протестното движение „Жълти жилетки“, което първоначално доби популярност с демонстрации срещу ръста на данъка върху горивата, но впоследствие се разрасна като общонационална структура с много повече искания. В речта си при встъпването в длъжност Кастекс говори за обединение на нацията и солидарност.

„Здравната криза приключи, но социалната и икономическа криза е тук. Приоритетите трябва да се променят и е необходимо прилагането на нови методи“, заяви той. „Сега повече от всякога е нужно да обединим нацията, за да се справим с кризата, така че без прекъсването на започнатите реформи ще излезем по-силно и по-солидарни“, отбеляза по време на изявлението си новият френски премиер.