Правителството на Франция подаде оставка

Това се случва, след като формацията на Макрон претърпя поражение на местните избори в неделя

11:10 | 3 юли 2020
Обновен: 11:16 | 3 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Министър-председателят на Франция Едуар Филип. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Министър-председателят на Франция Едуар Филип. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френското центристко правителство на министър-председателя Едуар Филип подаде оставка. Това съобщи президентският дворец в Париж в петък. Този ход се очакваше, защото президентът Еманюел Макрон планира да освежи политиките си и промени в правителството, съобщава Investor.bg, като цитира DPA.

Лагерът на Макрон претърпя поражение на местните избори във Франция. Ще има „нов екип“, заяви държавният глава в интервю, публикувано късно в четвъртък вечерта от ежедневника Le Parisien и други регионални вестници.

Макрон беше подложен на силен натиск след последния кръг на местните избори през миналата неделя, тъй като центристкият му лагер не успя да надделее в големите градове с малки изключения.

Вместо това имаше „зелена вълна“: Зелените и техните съюзници завладяха големи градове като Лион, Страсбург или Бордо. В югозападния френски град Перпинян се наложи кандидат от крайно дясната партия Rassemblement National (RN - предишната Front National).

Премиерът Филип ръководеше среднисткото правителство от май 2017 г. Политикът, който първоначално идва от лагера за десницата, спечели балотажа в северния френски пристанищен град Льо Хавър.

Макрон даде да се разбере в четвъртък, че възнамерява да направи политиката си по-социална в условията на икономическата криза, свързана с коронавируса. По-специално става въпрос за стимулиране на икономиката, подновяване на социалната защита и околната среда.