В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политолог: Факторът Макрон е незаобиколим

Проф. Антоний Тодоров, политолог, НБУ, В развитие, 16.06.2020

14:32 | 16 юни 2020
Обновен: 15:40 | 16 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Френският президент Еманюел Макрон е незаобиколим фактор. Той е сравнително нова фигура и във Франция, която донесе нещо неочаквано в политическия живот в Европа като цяло. Това мнение изрази проф. Антоний Тодоров, политолог, Нов български университет, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Думата на Макрон се очертава като важна, въпреки че не е най-влиятелната фигура. Той успява да демонстрира диалогичност".

"Франция донякъде закъсня с мерките в борбата с коронавируса, но все пак успя да се справи. Макрон, освен за възстановяването, заговори и за укрепване на здравните системи, както и за формиране на една зелена и приобщаваща, солидарна икономика", обясни проф. Тодоров.

По думите на госта за момента не се виждат истинските претенденти – опоненти на Макрон за президентските избори след две години. Според него по всичко личи, че той върви към втори мандат.

"Икономика, основана само на печалбата, не може да стои на първо място".

Тодоров смята, че Европа отново ще се обърне към концепцията си за социална държава, но тя трябва да е от нов тип. "Без социална държава обществата ще изчезнат", твърди той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.