Макрон избра новия премиер на Франция

Жан Кастекс, който отговаряше за разхлабването на мерките срещу коронавируса в страната, заема поста министър-председател

15:19 | 3 юли 2020
Обновен: 15:24 | 3 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон назначи консерватора Жан Кастекс за новия министър-председател на страната. По този начин френският президент се стреми да повиши общественото доверие към него, след като формацията му претърпя тежки поражения на местните избори през юни, съобщава Bloomberg.

55-годишният Кастекс е свежо лице на политическата сцена в страната, така че решението на Макрон той да замести вече бившия премиер Едуар Филип е показателно. До голяма степен изглежда, че Макрон избира непознат за обществото бюрократ и премахва потенциалния си конкурент, който го засенчва и може да обмисля участие на президентските избори през 2022 г.

Кастекс е от Републиканската партия, като се противопоставя на центристките възгледи на Макрон. Новият премиер координира поетапното разхлабване на мерките срещу коронавируса във Франция.

Това е първия етап от процеса, който предвижда основна промяна в кабинета на Макрон. Така френският президент поставя нови политически основи, преди да се кандидатира за втори мандат.

Той подцени влиянието на протестното движение „жълти жилетки“, което първоначално се обяви против покачването на данъците върху горивата. Впоследствие движението се разрасна в национален мащаб и много от протестите бяха съпровождани от насилие. Протестиращите така и не се отказаха, а исканията им се увеличават.