Икономиката на Франция ще се свие с над 10% през 2020 г.

Нивото на безработица във Франция ще е близо 12% през първата половина на 2021 г.

16:31 | 9 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На икономиката на Франция ще са нужни две години, за да се възстанови след спада в резултат от ограничителните мерки срещу коронавируса. Това вероятно ще доведе до още по-продължителни сътресения за пазара на труда, съобщава Bloomberg, като цитира централната банка на страната. Според прогнозата на институцията френската икономика ще се свие с над 10% през тази година, а в средата на 2022 г. ще се възстанови до нивата от 2019 г.

Докладът на Френската централна банка показва, че дори и при силен растеж през следващите две години, безработицата ще продължи да нараства и ще достигне до рекордно високото ниво от близо 12% през първата половина на 2021 г. До края на 2022 г. очакванията са безработицата да се понижи до 9.7%. 

„Френската икономика се възстановява сравнително бързо от дълбокия спад през март, но страната още не е излязла напълно от тежката ситуация“, коментира гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало. „Всичко си има последствия и цена, а сега трябва да се приспособим и да работим за възстановяване“, смята той.

Ако разпространението на коронавируса отново се засили и държавата въведе строги ограничителни мерки, възстановяването ще бъде допълнително забавено и брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 16% през 2022 г., сочи най-лошият сценарий на централната банка.

Прогнозата на Френската централна банка, която е първата от началото на пандемията, показва, че коронавирусът има силно негативно влияние върху икономиката на страната въпреки мащабните стимули от страна на правителството в подкрепа на работните места и бизнесите.

По време на най-строгите ограничителни мерки във Франция, икономическата активност е била на две трети от нормалните си нива. А в края на май икономическата активност е била със 17% под нормалните нива, като подобряването е постепенно, отбелязват от централната банка.