Франция разхлабва граничния контрол за повечето страни от ЕС от 15 юни

Мерките на правителството в Париж следват препоръките на ЕК

16:17 | 13 юни 2020
Обновен: 16:17 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Франция ще отвори границите си за повечето посетители от европейските страни от понеделник (15 юни), преустановявайки месеците на ограничения заради коронавирусната пандемия, съобщава Politico. 

От 15 юни пристигащите от повечето страни от Европейския съюз ще могат свободно да влизат във Франция без изискване за карантина или други ограничения, заяви вътрешното министерство на страната в изявление. 

Мерките за влизащите в страната от Испания ще бъдат отменени на 21 юни, когато и испанците ще премахнат ограниченията си. 

Пътниците от Великобритания също ще могат да влизат във Франция, но за тях се изисква 14-дневна карантина, заявиха от френското министерство. Мярката е в отговор на изискванията на Кралстовото за изолация на влизащите в него от ЕС. 

Франция се присъединява към нарастващия брой европейски страни, които отменят повечето от ограниченията, наложени в средата на март, заради разпространението на пандемията. Ходът на Париж следва препоръките на Европейската комисия от тази седмица граничният контрол да бъде премахнат в страните от Шенген. 

Френското вътрешно министерство посочи още, че ще започне да облекчава правилата за пристигащите от страни извън ЕС от началото на юли. 

Студентите в страната ще бъдат с приоритет при завръщането си, независимо от страната, от която идват, заявиха още от министерството.