Франция ще подкрепи авиационната индустрия с 15 млрд. евро

Мерките предвиждат средства и за доставчиците в сектора

12:41 | 9 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Франция ще подкрепи авиационната индустрия с 15 млрд. евро

Спасителният план на Франция за авиационната индустрия включва милиарди евро за финансова подкрепа на доставчиците в сектора, засегнати от коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg. 

Мерките на стойност 15 милиарда евро (17 милиарда долара) също предвиждат удължаване на субсидиите за служителите на непълно работно време, както и средства за развитие на по-чист въздушен транспорт, заяви френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари във вторник. Пакетът включва и увеличаване на гарантираните от правителството заеми за Air France-KLM.

Спасителният пакет е насочен към укрепване на европейския производител на самолети Airbus и стотиците му френски доставчици, които бяха засегнати от мерките за овладяване на коронавирусната пандемия. В сектора във Франция, който генерира 58 милиарда евро годишни приходи, работят около 300 хиляди души.

Миналата седмица Airbus заяви, че не е получила нови поръчки и е доставила едва 24 самолета през май. Европейските превозвачи като Lufthansa и Air France-KLM получиха държавна подкрепа за милиарди евро, след като въздушният трафик беше на практика замразен в разгара на пандемията. 

В пакета на френското правителство са включени средствата за Air France-KLM на стойност 7 милиарда евро, за които вече беше постигнато одобрение. Подкрепата е обвързана с цели за намаляване на въглеродните емисии и услугите по вътрешните маршрути на авиокомпанията. Министърът на финансите Бруно Льо Мер също посочи, че сред изискванията е превозвачът да бъде "добър клиент" на Airbus.

Планът за авиационния сектор е част от поредица от пакети от стимули на френското правителство на стойност около 40 милиарда евро, които включват и средства за туристическия сектор и автомобилната индустрия.