Какво означава загубата на специалния статут на Хонконг?

Напрежението между САЩ и Китай нараства на фона на наближаващите президентски избори

12:45 | 5 юли 2020
Обновен: 12:45 | 5 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg
Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Съгласно Закона за политиката на САЩ към Хонконг от 1992 г., САЩ третират Хонконг - полуавтономна част на Китай със собствена правна и икономическа система, различно от континенталната част на Китай по отношение на търговията и други области. Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна да отнема този „специален статут“, за да накаже Китай заради ходовете му за затягане на властта си в града след година на демократични протести, пише Bloomberg. При най-тежкия сценарий това може да означава, че глобалният финансов хъб се третира по същия начин като всеки друг китайски град - промяна, която може да навреди на двете икономики в и без това труден момент. 

Отменен ли е вече специалният статут на Хонконг?

По въпроса се работи. На 27 май държавният секретар на САЩ Майк Помпео уведоми Конгреса, че администрацията на Тръмп вече няма да приема Хонконг като автономен от континентален Китай. На 29 юни министъра на търговията Уилбър Рос заяви, че специалният статут е отменен. 

Какъв ще бъде ефектът?

Помпео вече обяви визови ограничения срещу неуточнени китайски служители, а Китай направи същото срещу американците. Помпео заяви, че САЩ също ще преустановят продажбата на отбранителна техника в Хонконг, до голяма степен символичен акт, който ще засегне най-вече полицията на града. 

Министерството на търговията затрудни износа на чувствителни американски технологии в Хонконг, като лидерът на града заяви, че въздействието на мярката ще бъде „минимално“.

Защо нещата се случват толкова бавно?

От Тръмп зависи колко бързо ще се придвижат действията по казуса, като президентът заплашва и Китай с последствия заради отговора му към коронавируса и репресиите към малцинствата в провинция Синдзян. Мерките срещу Пекин обаче носят и допълнителен риск за американската икономика, включително по отношение на споразумението с Китай, което Тръмп определя като най-голямото си постижение на фона на наближаващите президентски избори. 

Как изглежда ситуацията между Хонконг и Китай?

Въпреки че Хонконг остава ключов за достъпа на Китай към останалия свят, това има много по-малко значение за състоянието на страната, отколкото преди. През 2019 г. 12% от износа на Китай е насочен към Хонконг в сравнение с 45% през 1992 г. Китай също така е по-малко зависим от притока на чуждестранен капитал и експертиза, като вече не разчита толкова на приоритета си да направи юана международна валута. 

При най-лошия сценарий - ако САЩ не третират Хонконг различно от китайските градове, има възможност инвестиционните фирми и рейтинговите агенции да направят същото. Deutsche Bank отбелязва, че кредитният рейтинг на Хонконг е три пъти над този на Китай според Moody’s, а според Fitch е една степен по-висок. Опасността е, че понижаване на кредитния рейтинг на Китай в идните години може да повлече надолу и този на Хонконг.

Какво може да се каже за САЩ?

САЩ имат своите причини да не разклащат лодката толкова много. Хонконг, единствената полудемократична юрисдикция по силата на китайското управление, която предлага на американските компании сравнително безопасен начин за достъп до китайския пазар. Най-големият търговски излишък в САЩ през 2019 г. е с Хонконг - 36 милиарда долара. 

Как отговори Китай?
Въпреки действията на САЩ, китайското правителство одобри ново законодателство в областта на националната сигурност на Хонконг. Официалната информационна агенция Xinhua отхвърли като „неоснователни“ обвинения за ограничаване на свободата в Хонконг или създаването на проблеми по отношение правата на човека. 

А Хонконг?
Лидерът на Хонконг Кари Лам защити закона за националната сигурност. Според нея би било „напълно неприемливо“ чуждестранните законодателни органи да се намесват във вътрешните работи на Хонконг, а санкциите само ще усложнят проблемите в града. 

Лам се стреми да увери инвеститорите, че градът все още се придържа към върховенството на закона и има независима съдебна система.