Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Китай иска да усмири протестите в Хонконг в опит да активизира чуждите инвестиции

Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 01.07.2020

10:38 | 1 юли 2020
Обновен: 16:01 | 1 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

През последните години се развива протестно движение със сепаратистки лозунги в Хонконг за пълната независимост от Китай. Но чрез въвеждането на Закона за сигурността целта е протестите, които според властта в Китай са инициирани от Запада, да бъдат усмирени. Това каза проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ "Св. Климент Охрифдски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Законът за сигурността на Китай включва борба срещу тероризма, наказание срещу действия, които подриват китайската държава, борба срещу сепаратистите и възпрепятстването на финансирането и подпомагането на организации от Запада".

Проф. Стефанов обясни, че целта на закона е чрез успокояване на обстановката да се активизират инвеститорите в Хонконг.

"Това е много сериозен икономически град. Централната власт в Пекин иска да активизира притока на чужди инвестиции в условията пандемията, тъй като Хонконг има специфична роля за Китай като една врата към външните пазари", отбеляза той.

"Хонконг е един от основните търговски центрове на Азия. По индекса на човешкото развитие територията е на трето място в света и е с най-много милионери на квадратен метър в световен мащаб. 90% от транспорта е публичен и модерен".

Проф. Стефанов припомни, че Хонконг е административен район е от 1997 г. и че се развива спрямо модела "една страна, две системи".

"В Китай е пазарен социализъм, а в Хонконг е капитализъм. В Хонконг има редица политически партии, като отсъства Китайската комунистическа партия. Основните две партии в Хонконг са прозападна и пропекинска".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.