ЕС смъмри Китай заради Хонконг и коронавируса

В конферентен разговор представители на ЕС критикуваха Китай заради разпространението на фалшиви новини за коронавируса

21:28 | 22 юни 2020
Обновен: 21:43 | 22 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Представителите на Европейския съюз и Китай спореха по геополитически и икономически въпроси по време на проведената днес конферентна връзка. В нея участваха ръководителите на основните институции на блока, както и президентът и премиерът на Китай, съобщава Bloomberg.

Критиките на ЕС са насочени срещу плана на Пекин да ограничи автономията на Хонконг. Освен това Брюксел обвинява властта в Китай в разпространението на фалшиви новини за коронавируса, като представителите на блока изразиха недоволство и срещу наложените ограничения в азиатската страна по отношение на чуждестранните инвеститори. Това потвърдиха европейски дипломати пред Bloomberg.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха с министър-председателя на Китай Ли Къцян и китайския президент Си Дзинпин. Срещата бе първата между Китай и новите лидери на европейските институции, които встъпиха в длъжност през декември.

„Нашите дискусии днес бяха открити и съдържателни“, заяви Мишел пред репортери след края на конферентния разговор. „Обсъдихме много теми – теми, по които имаме съгласие, и такива, по които нямаме постигнато съгласие“, обясни той.

Атмосферата от тази среща бе различна спрямо последната между ЕС и Китай от април 2019 г. За разлика от тогава, сега двете страни не излязоха с обща декларация след разговорите. Също така китайската страна не пожела да се проведе съвместна пресконференция с ЕС.

Новата противоречива мярка на Китай относно Хонконг досега предизвика единствено устни критики от страна на ЕС. Мишел коментира, че ЕС има сериозни притеснения относно този ход, докато Урсула фон дер Лайен призова Пекин да преосмисли плана си.

Еврокомисарят по въпросите на външната политика Жозеп Борел, който се присъедини в разговора, на 26-ти май заяви, че не смята, че налагането на санкции срещу Китай ще е решение на проблема.