ЕС се противопоставя на експанзията на Китай с мита върху някои стоки

Китай субсидира компании, базирани в зоната за сътрудничество между Китай и Египет

17:02 | 15 юни 2020
Обновен: 21:36 | 15 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз изпрати предупредително послание на Китай заради глобалните търговски амбиции на страната с безпрецедентно решение за въвеждане на мита като противодействие на китайските субсидии за износители, предава Bloomberg.  

За първи път ЕС се прицели към помощ за предполагаемо изкривяване на пазара, предоставена от държава за износители, разположени в друга страна. Към днешна дата подобни европейски мита са съсредоточени само върху субсидиите, предоставяни от държавата, в която са базирани износителите. 

„Това е забележителен случай, който може да доведе до много други подобни“, каза Агата Крац, асоцииран директор в Rhodium Group, която ръководи изследвания за отношенията между ЕС и Китай и китайската търговска дипломация. „Подкрепата на китайската държава всъщност се намира широко извън границите на Китай, с изкривяващо въздействие върху ЕС и други чуждестранни заинтересовани страни“, каза тя.  

Спорът включва внос в ЕС от Египет на тъкани от стъклени влакна и индустриална стока, използвана във всичко - от вятърни турбини до спортно оборудване. Двата египетски износителя на такива тъкани са дъщерни дружества на China Jushi и Zhejiang Hengshi Fiberglass Fabrics. 

Jushi Egypt и Hengshi Egypt са базирани в зоната за икономическо и търговско сътрудничество между Китай и Египет, която е част от противоречивия глобален план за развитие на инициативата „Един пояс, един път“ на Пекин.  

ЕС заяви, че двете компании са получили финансови помощи от китайското и египетското правителство и че те, заедно със субсидиите за тъкани от стъклени влакна, предоставяни директно от Китай, несправедливо подбиват собствените производители на блока - като базираната във Финландия Ahlstrom-Munksjo Oyj.  

Производителите от ЕС, които включват и европейския Owens Corning Fiberglas в Белгия и базирана във Франция Chomarat Textiles Industries, претърпяха „значителна вреда“, заяви Европейската комисия. 

Европа увеличава усилията си за предпазване от експанзионистичните търговски политики на Китай - част от балансиращо действие, което подражава на загрижеността на САЩ за икономическия възход на Китай, докато е в рамките на Световната търговска организация (СТО). Вашингтон обаче предприе едностранни действия срещу Пекин по начини, които заобикалят СТО и които предизвикаха европейска критика.  

В своето решение за налагане на мита върху египетските тъкани от стъклени влакна, Комисията се аргументира с това, че  законът на СТО дава възможност на ЕС да вземе предвид китайската помощ за Jushi Egypt и Hengshi Egypt при изчисляване на тарифите за двете компании. Ставката е в размер на 10,9%.  

Jushi Egypt и Hengshi Egypt са свързани чрез по-голяма китайска компания майка - China National Building Material Group. Митата на ЕС върху тъкани от стъклени влакна от Египет се въвеждат за пет години. Като част от същото решение в понеделник ЕС наложи отделен набор от антисубсидийни мита, вариращи от 17% до 30,7% върху тъкани от стъклени влакна с произход от Китай.