Китай прие законопроекта за сигурността на Хонконг въпреки критиките на Запада

Пълният текст на закона ще бъде публикуван по-късно във втроник

09:04 | 30 юни 2020
Обновен: 09:23 | 30 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Китайските законодатели одобриха във вторник нов нов закон, който има за цел премахване на заплахите за националната сигурност в Хонконг, като отхвърлиха критиките на Запада, че усилията на Пекин ще ограничат свободите на хората в разкъсания от протести град.

Законодателството беше прието от висши китайски депутати, твърди пред Wall Street Journal Лау Сиу-кай, старши съветник на Пекин по политиката в Хонконг. Създаден и одобрен в необичайно бърз и непрозрачен процес, законът предизвика опасения сред продемократичните групи, бизнеса, училищата и медиите за потенциалното му въздействие.

За приемането на закона първоначално съобщиха местните медии – регионалният вестник South China Morning Post и телевизиите Now TV и Cable TV.

Законът има за цел предотвратяване и наказване на подривни, сецесионни и терористични дейности в бившата британска колония, както и сговор с чужди сили. Очаква се пълният му текст да бъде публикуван по-късно във вторник. Законът може да влезе в сила навреме за 23-ата годишнина от завръщането на Хонконг под китайското управление в сряда.

Откакто Пекин обяви за първи път плановете си за приемане на законодателство за национална сигурност за Хонконг в края на май миналата година, китайските политици многократно отхвърляха критики от страна на опозиционни политици и активисти за права в града, както и от САЩ и други западни сили, които отхвърлиха закона като инструмент за потушаване на гражданските свободи в азиатския финансов център и подбиване на обещаната му от Пекин автономия.

Китайските държавни медии и правни експерти предложиха уверения, че законът ще засегне само „много малък брой“ хора в Хонконг и ще помогне за възстановяване на мира и просперитета на града, разрушен от антиправителствените протести през последната година.

Според обобщение на проектозакона, публикувано през този месец, законът позволява на централното правителство да държи контрола върху подривните дейности в Хонконг, а в някои случаи и да се намесва пряко. Постоянната комисия на Китайския национален народен конгрес също би си запазила правото да тълкува закона, което означава, че Пекин, а не градските съдилища, ще има последната дума за това как да се прилагат текстовете

Противниците на закона твърдят, че той отменя рамката за самоуправление на Хонконг - известна като "една държава, две системи" - под която Пекин обеща да запази "капиталистическата система и начин на живот на територията" непроменен в продължение на 50 години след завръщането на Хонконг под китайско управление през 1997г.

Повече по темата четете на Investor.bg.