Хонконг може да има нужда от 6 месеца за справяне с икономическите щети

Ефектите се разпространиха до почти всички индустрии, каза финансовият секретар на града

15:42 | 5 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шест месеца може да отнеме на Хонконг, за да преодолее икономическите ефекти от новата коронавирусна пандемия, каза финансовият секретар на града Пол Чан. Той добави, че правителството ще предложи „всеобхватна“ помощ за защита на бизнеса и работните места във всички индустрии, тъй като въздействието на вируса ще се стигне до всяка част на икономиката, предава Bloomberg.  

Секторите на търговията на дребно и туризма първоначално бяха сред най-силно засегнатите, но сега ефектите се разпространиха до „почти всички индустрии“, пише Чан в своя блог в неделя. 

Той призова наемодателите и големите предприемачи да поемат по-голяма „социална отговорност”, като отговорят на исканията на обществото за намаляване на наемите, които са основният разход за много компании. 

Частните лица и предприятията трябва да вземат необходимите мерки, за да гарантират, че могат да издържат през следващите шест месеца, каза Чан. 

Финансовият секретар не предостави повече подробности за следващия кръг на правителствените мерки за помощ. Той каза, че американските и европейските партньори на хонконгските компании отменят поръчките или изостават от плащанията и нанасят щети върху бизнеса в града. 

Чан допълни, че правителството ще търси начини за облекчаване на натиска върху компании, обременени с плащания на заплати, докато източниците им на приходи са изложени на риск. 

В отделно изявление в неделя главният секретар на Хонконг Матю Чеунг написа в своя блог, че правителството работи за освобождаване на повече карантинно пространство, тъй като броят на случаите на Covid-19 продължава да се увеличава. 

Центърът за защита на здравето отчете нови 28 случая на Covid-19 в неделя, с което общият брой в Хонконг е 890.