Българите са в топ 3 на туристите със собствен транспорт в Гърция

Българските туристи, използващи личен транспорт, са генерирали приходи в размер на 282 милиона евро през 2019 г.

13:59 | 21 юни 2020
Обновен: 14:35 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

По отношение на приходите от туристи, използващи собствен транспорт, Румъния е най-големият пазар за Гърция през миналата година, като румънците са генерирали 354 милиона евро приходи за икономиката на страната. Сърбия е на второ място с генерирани 297 милиона евро, а България е на трето място - с 282 милиона евро. Това става ясно от проучване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE).

Страната ни е следвана от Албания (200 милиона евро), Турция (171 милиона евро) и Северна Македония (114 милиона евро). 

Около 9.6 милиона туристи са пристигнали в Гърция, използвайки личен транспорт, през 2019 г., което представлява 30.6-процентен дял от общите посещения в страната.

Изследването показва приноса на туристите, които използват собствен транспорт, за икономиката на Гърция, който през 2019 г. възлиза на 9.6 милиона посещения, 38.2 милиона нощувки и 1.8 милиарда евро приходи. Това съответства на 30.6-процентен дял от общите пристигания, 16.4-процентен дял от нощувките и 10.1-процентен дял от приходите през годината. 

Гърция очаква отварянето на границите ѝ след облекчаването на мерките срещу коронавируса да насърчи силното търсене в сегмента през третото тримесечие. Основни фактори за това са лесният достъп и усещането за сигурност и независимост при посещенията с лични превозни средства. 

Правителството се надява, че успехът му в справянето с пандемията ще му помогне да популяризира страната като по-безопасна дестинация. Но успехът на летния ваканционен сезон зависи и от това, което се случва на други места.  

Скок в случаите на заразени с Covid-19 в няколко балкански държави накара Атина да отложи отварянето на северната си граница за всички страни, с изключение на България, до края на месеца. Докато Гърция отново отвори основните си летища за много международни полети, новите огнища ще предизвикат преосмисляне на въпроса. 

Все пак успешното управление на пандемията досега от страна на Гърция е високо оценено. Като за начало премиерът Кириакос Мицотакис успя да отвори повторно вътрешната икономика на страната преди други държави като Великобритания. Това ще намали удара върху брутния вътрешен продукт.   

Правителството въведе скъпи мерки за подпомагане на бизнеса и работниците, включително заеми за малки и средни предприятия, както и нова схема за неработещи лица. Страната се надява да намали тези мерки по-бързо, отколкото на други места, когато дейността се възобнови, за да облекчи тежестта върху публичните финанси.