Японският износ се свива с най-резките темпове от 10 години

Износът за САЩ е особено слаб, намалявайки с 50.6% поради по-малкото търсене на автомобили и авточасти

09:26 | 17 юни 2020
Обновен: 09:27 | 17 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Японският износ спада с повече от очакваното през май, което показва продължаващите ефекти на пандемията от коронавирус върху основния двигател за растеж в страната, съобщава MarketWatch.

Износът се понижава с 28.3% през май спрямо година по-рано след спад с 21.9% през предходния месец. Икономистите, анкетирани от FactSet, прогнозираха свиване с 22.9%. Продажбите в чужбина се свиват за 18-и пореден месец и с най-резките темпове от повече от 10 години, допълва Traidingeconomics.com.

Износът за САЩ е особено слаб, намалявайки с 50.6% поради по-малкото търсене на автомобили и авточасти. Експортът за Китай на Япония намалява много по-малко – с 1.9%.

В началото на юни стана ясно, че японската икономика се свива по-малко от първоначалните очаквания през първото тримесечие благодарение на изненадващо силните инвестиции на бизнеса, но анализатори предупреждават, че последно ревизираните данни вероятно предоставят неточна картина на икономическото здраве на страната.

Ревизираните данни показват, че икономиката на Япония се свива с 2.2% на годишна база през първото тримесечие, което е по-слаб спад от първоначалните изчисления за 3.4%. Резултатите обаче са базирани на изследване, което вероятно надценява силата на бизнес инвестициите предвид коронавирусната пандемия. Според анализатори данните за тримесечието вероятно ще бъдат ревизирани в посока надолу. 

Резултатът все пак показва, че икономиката на Япония се свива в рамките на две поредни тримесечия, като се очаква още по-рязък спад за периода април-юни. Икономисти смятат, че БВП на страната ще отчете спад с над 20% през това тримесечие - най-големият от 1955 г. насам.