Великобритания ще лекува раздялата с ЕС с търговска сделка с Япония

Лондон и Токио започват преговори тази седмица

15:41 | 9 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Великобритания ще лекува раздялата с ЕС с търговска сделка с Япония

Великобритания започва търговски преговори с Япония във вторник, чиято цел е да заменят настоящото споразумение за свободна търговия на страната с Европейския съюз, съобщава Bloomberg. 

Британското правителство заяви, че възнамерява да надгражда съществуващата между блока и Япония сделка, подписана през 2018 г., от която Кралството няма да може да продължи да се възползва, след като напусне окончателно ЕС в края на 2020 г. 

Търговията на Великобритания с третата по големина икономика в света е достигнала 31 милиарда паунда (39 милиарда долара) през миналата година. 

Осигуряването на търговски споразумения е основен приоритет пред Кралството, което променя икономическите си връзки след Brexit. Без нова сделка с Япония до началото на 2021 г. двете страни ще трябва да започнат да търгуват според условията на Световната търговска организация, което означава налагането на мита и нови изисквания. Япония е четвъртият по големина търговски партньор на Великобритания извън ЕС.

 

„Стремим се да постигнем всеобхватно споразумение за свободна търговия, което отива по-далеч от споразумението, договорено по-рано с ЕС“, заяви британският министър на търговията Лиз Трус. „Тази сделка ще предостави повече възможности за бизнеса и физическите лица във Великобритания“, добави той. 

Кралството търси и възможности за споразумения с други страни, включително САЩ, Австралия и Нова Зеландия. 

Великобритания продължава преговорите и с ЕС, въпреки че те са в застой през последните седмици, което подновява риска от “твърд” Brexit в края на годината.