Германия: ЕС и Великобритания не постигат напредък в преговорите

Сделка между Брюксел и Лондон може да бъде постигната, смята германският посланик в ЕС Майкъл Клаус

16:10 | 4 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden
Снимка: Jason Alden

Европейският съюз и Великобритания “не постигат реален напредък” в преговорите за споразумението за свободна търговия, а британското правителствто трябва да покаже повече гъркавост, за да има прогрес, заяви германският посланик в ЕС, цитиран от Bloomberg. 

„Възможна ли е сделка? Да, определено“, заяви Майкъл Клаус в четвъртък. „Но мисля, че това означава също така, че Великобритания трябва да има по-реалистичен подход. Накратко: мисля, че не можем да имаме пълен суверенитет и в същото време пълен достъп до вътрешния пазар", отбеляза той. 

Клаус повтори и необходимостта от постигане на сделка за свободна търговия през тази година, защото за момента изглежда малко вероятно Великобритания да поиска удължаване на преходния период след Brexit.

Икономическото статукво на Кралството в ЕС се запазва до края на 2020 г., съгласно договорените условия по-рано, като т.нар. преходен период може да бъде удължен с две години, докато Лондон и Брюксел договарят сделка за свободна търговия.

Решение за удължаване на транзитния период - нещо, което британският премиер Борис Джонсън вече изключи като опция - ще трябва да бъде взето до средата на тази година.

Ако не се постигне споразумение до 31 декември, това ще означава връщане на митата и квотите при търговията между Великобритания и страните от ЕС, както и налагане на бюрократични бариери за бизнеса.

„Работим при предположението, че Обединеното кралство няма да иска удължаване. Това означава, че трябва да бъде постигната сделка в следващите шест месеца", коментира още Клаус.