Япония удвоява стимулите за икономиката с допълнителни 1,3 трлн. долара

Първият спасителен пакет на страната вече се равняваше на 20% от БВП

11:27 | 27 май 2020
Петър Статев, председател на УС на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк". Снимка: Kim Kyung-Hoon /Reuters/Bloomberg
Петър Статев, председател на УС на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк". Снимка: Kim Kyung-Hoon /Reuters/Bloomberg

Японското правителство предоставя нова помощ в размер на около 1,3 трилиона долара за финансиране на компаниите в страната. Това обяви премиерът на Япония Шиндзо Абе в сряда, предава Die Zeit.Така се удвояват мерките за подкрепа на бизнеса и домакинствата. 

В рамките на втори допълнителен бюджет спасителният пакет за фирмите, засегнати от икономическите последици от коронавирусната пандемия, трябва да бъде приет в сряда, обясни още той.

Пакетът вĸлючвa дoпълнитeлни гapaнции зa зaeми и дpyги cтимyли зa чacтния ceĸтop, включително и 31,9 тpилиoнa йeни пoд фopмaтa нa дъpжaвни paзxoди, ĸoитo щe бъдaт пoĸpити c пycĸaнeтo нa нoвa eмиcия oблигaции.

Първият допълнителен бюджет, който беше отпуснат преди по-малко от два месеца, помогна за финансирането на рекордния спасителен пакет от 117 трилиона йени (1.1 трлн. долара), равняващ се на над 20% от брутния вътрешен продукт на Япония.

Междувременно в понеделник японското правителство отмени извънредното положение в цялата страна на фона на намаляващите случаи на новозаразени.

Шиндзо Абе обяви извънредно положение в столицата и няколко други района от 7-ми април, като по-късно то обхвана цялата страна. От средата на май премиерът започна да облекчава мерките за зоните, в които броят на новозаразени се стабилизира. Регионът на Токио беше най-тежко засегнат от пандемията.

Японският износ отчете спад от 21,9% през април на годишна база до 5,2 трилиона йени (над 48 милиарда долара) заради несигурността, породена от коронавирусната пандемия. Това е най-значителният спад от 2009 г. - периодът на предишната финансова криза. Обемите на експорта намаляват през последните 17 месеца. Освен това БВП на Япония се сви с 3,4% през първото тримесечие на годишна база.