Япония отмени извънредното положение по-рано от очакваното

Премиерът Шиндзо Абе обеща нов пакет икономическа помощ

14:37 | 25 май 2020
Снимка: Noriko Hayashi
Снимка: Noriko Hayashi

Японското правителство отмени извънредното положение в цялата страна в понеделник на фона на намаляващите случаи на новозаразени, като планира да предостави нов пакет от стимули, с които да помогне на засегнатата от пандемията икономика, съобщава Bloomberg.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви на пресконференция в понеделник, че страната в успяла да постави под контрол разпространението на вируса и правителството му ще вземе решение за нови мерки в сряда, с които да се помогне на хората и компаниите след пандемията.

“Изходът вече се вижда”, заяви Абе и призова хората да бъдат предпазливи за втора вълна на инфекцията. Той посочи, че професионалният бейзбол ще бъде подновен от следващия месец, а концертите могат да се възстановят, но с тълпи от по-малко от 100 човека.

Токио и околните му префектури, както и северният остров Хокайдо, бяха сред последните зони, оставащи под извънредно положение, като отмяната му идва седмица по-рано от очакваното.

Въпреки че Япония отчете по-малък брой на заразени и смъртни случаи в сравнение с останалите страни от Г-7, в страната се зароди недоволство срещу Абе и начина на правителството за справяне с кризата. Премиерът беше критикуван, че се е забавил с въвеждането на извънредното положение и не е затворил навреме границите на страната за посетители от Китай.

Трудностите пред Абе са предупреждение за останалите лидери, които устояха на първоначалния шок от кризата, но сега са изправени пред очаквания за исторически икономически спадове. Анализатори очакват икономиката на Япония да се свие с почти 22% през това тримесечие - най-дълбокия спад от началото на водене на статистиката през 1955 г.

Графика: Bloomberg 

Абе заяви, че първият и вторият икономически пакет ще са на стойност над 200 трилиона йени (1.86 трилиона долара). Премиерът вече посочи, че последният кръг на подкрепа ще предостави повече помощ за компаниите чрез заеми и субсидии за наеми, като е предвидено и да подпомогне приходите на домакинствата, чиито членове временно са останали без работа, както и на студентите.

Първият допълнителен бюджет, които беше отпуснат преди по-малко от два месеца, помогна за финансирането на рекордния спасителен пакет от 117 трилиона йени, равняващ се на над 20% от брутния вътрешен продукт на Япония.

Абе обяви извънредно положение в столицата и няколко други района от 7-ми април, като по-късно то обхвана цялата страна. От средата на май премиерът започна да облекчава мерките за зоните, в които броят на новозаразени се стабилизира. Регионът на Токио беше най-тежко засегнат от пандемията.

Токио, заедно с околните префектури Чиба, Канагава и Сайтама, имат общо население от около 35 милиона души и годишен БВП от 182.2 трилиона йени (1.7 трилиона долара), което в глобален мащаб би ги направило 11-тата най-голяма икономика в света.

Въпреки че блокадите в европейски стил не са законово позволени в Япония, извънредното положение позволи на правителството да нареди на компаниите дали да затворят, или да работят с намалено работно време, както и да прикани жителите на страната да останат по домовете си.

Губернаторът на Токио Юрико Койке издаде насоки за възобновяването на икономическата активност след отмяната на извънредното положение, продължило почти седем седмици. 

Междувременно съседна Южна Корея отчете голямо огнище на коронавируса сред посетители на нощен клуб, след като отмени рестрикциите срещу заразата. Абе призова за съвместна работа с регионалните правителства, за да може страната да се подготви за евентуална нова вълна на заразата.

Токио обяви 14 нови случая на заразени в неделя - най-високият брой от 16-ти май насам, след като в събота бяха потвърдени едва два нови случая. Общият брой на новозаразените през последните седем дни е под 70 - или 0.5 души на 100 хиляди, което позволи на правителството да отмени извънредното положение по-рано.