Японската централна банка се фокусира върху подкрепа на бизнеса

ЯЦБ запази без промяна лихвите и покупките на активи

11:10 | 22 май 2020
Харухико Корода, управител на Японската централна банка.Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Харухико Корода, управител на Японската централна банка.Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка стартира нова програма за кредитиране на стойност 30 трлн. йени (254 млрд. евро) в подкрепа на малкия бизнес, но се въздържа от увеличаване на основните си стимули на извънредната си среща в петък, съобщава онлайн изданието Finanzen.

На фона на данни, публикувани по-рано през деня за инфлацията в Япония, която пада под нулата за първи път от повече от три години, ЯЦБ запази лихвените проценти на ниво от -0.1% и покупките на активи непроменени.По-ниските цени на петрола в резултат на пандемията допринасят за забавяне на инфлацията до -0.2% на годишна база през април. 

Заедно с по-рано обявената програма за отпускане на заеми и закупуване на корпоративни облигации мерките за справяне с последствията от коронавируса на ЯЦБ в момента възлизат на 75 трлн. йени. За сравнение, общият размер на правителствения пакет от стимули в отговор на пандемията е 117 трлн. йени, допълва Bloomberg.

Новата програма за кредитиране, която трябва да стартира до март следващата година, няма да предложи директна помощ за фирми като основната програма за кредитиране на Федералния резерв. Вместо това тя ще пренасочва пари към компании чрез търговски банки и други финансови институции. 

Япония изпадна в рецесия през първото тримесечие на годината на фона на разпространението на коронавируса. За второто тримесечие икономистите прогнозират още по-значително свиване на БВП на страната. Правителството се бори с последствията от кризата с помощта на икономически програми в размер на милиарди.

Японската централна банка стартира драстични облекчения в паричната си политика преди седем години, за да преодолее годините на дефлация с постоянно спадащи цени. Дефлацията се счита за пагубна за икономиката, тъй като потребителите и компаниите се въздържат от покупки и инвестиции в очакване на по-ниски цени.

По това време Японската централна банка очакваше да достигне целта от 2% за инфлация в рамките на около две години. На 27 април тя предприе допълнителни стъпки за овладяване на икономическите последици от коронакризата. Наред с това тя смята да изкупува още държавни облигации и корпоративни книжа.

Междувременно японският износ отчита спад от 21,9% през април на годишна база до 5,2 трилиона йени (над 48 милиарда долара) заради несигурността, породена от коронавирусната пандемия