Чуждестранните туристи в Япония намаляват с близо 100% заради пандемията

През април едва 2900 чуждестранни туристи са посетили азиатската страна

14:30 | 20 май 2020
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Едва 2900 чуждестранни туристи са посетили Япония през април, което е спад от 99.9% спрямо същия период на миналата година, съобщава Bloomberg. Данните подчертават ясно как пандемията от коронавирус замразява туристическия сектор на страната, който преди кризата се разрастваше с бързи темпове.

Спадът е най-големият от 1964 г. насам, показват данни на Японската национална туристическа организация. На 3-ти април Япония въведе строги ограничения за влизане на граждани от 73 страни. Едва 3900 японци са пътували в чужбина, тъй като правителството силно препоръчва да се ограничават всички пътувания извън страната.

Япония обяви извънредно положение в части от страната заради пандемията на 7-ми април, а впоследствие то влезе в сила за цялата държава. А към момента поетапното разхлабване на мерките е успешно и извънредното положение е премахнато в почти всички японски провинции. Извънредното положение в Осака ще отпадне официално в четвъртък, докато в Токио вероятно това ще се случи след седмица. Японската столица, където живеят над 14 млн. души, регистрира едва пет случая на коронавирус в сряда.

Япония се превърна във водеща дестинация за туристи от целия свят през последните години заради добър маркетинг и облекчаването на правилата за получаване на виза. Посетителите в азиатската страна са се увеличили четири пъти от 2012 г. до 31.9 млн. през 2019 г. Целта на правителството бе да привлече рекордните 40 млн. чуждестранни посетители през тази година, тъй като през лятото трябваше да се проведе Олимпиадата в Токио, но тя бе отложена за догодина заради пандемията.

Все още няма индикации да наближава края на пандемията, а туристическият сектор се подготвя за продължителен спад, което се отразява негативно и на други сектори.