Фед предупреждава за значителна уязвимост на финансовия сектор

Централната банка подчертава икономическите рискове от загубата на работни места в доклад

19:03 | 12 юни 2020
Обновен: 20:03 | 12 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ акцентира върху загубата на работни места и рисковете за финансовия сектор в своя доклад за първата половина на годината пред финансовата комисия на Конгреса, представен в петък, съобщава Bloomberg.

„Въпреки увеличената устойчивост от финансовите и регулаторните реформи, приети след 2008 г., уязвимостта на финансовата система - най-вече тази свързана с ликвидността и зрелостта в небанковия финансов сектор, увеличи някои от икономическите ефекти от пандемията“, посочва Фед. 

„Очаква се уязвимостта на финансовия сектор да бъде значителна в близко бъдеще“, смятат още представителите на централната банка. 

В доклада си Фед подчертава и рисковете за икономиката от загубата на работни места в отделен раздел, посветен на темата. 

Комитетът по паричната политика на Фед тази седмица гласува за запазване на основните лихви, а централните банкери посочиха, че не предвиждат увеличаването им до 2022 г. 

В първите си прогнози от декември насам Комитетът посочи, че очаква ниво на безработицата от 9.4% до края на годината, както и забавяне на инфлацията под целта на Фед от 2% до 2022 г. заради по-слабото търсене. 

Малките компании

"Прерспективите за пандемията и икономическата активност са несигурни. В краткосрочен план рисковете, свързани с Covid-19 и ефектите му върху американската и глобалната икономика, остават високи”, се посочва още в доклада. “Широко разнообразие от данни показва тревожна картина за малките компании по време на коронавирусната криза”, добавят още от Фед.

Гуверньорът на централната банка Джером Пауъл заяви по време на пресконференция в сряда, че очакванията са да отнеме години на икономиката, за да възвърне загубите на над 20 милиона работни места заради коронавирусната криза. 

Централната банка вече обяви въвеждането на девет извънредни програми за кредитиране, за да гарантира отпускането на средства по време на пандемията. В понеделник тя разшири една от програмите си, като вкючите и малките компании и обеща скоро да е достъпна и за тях.