Фед планира близки до нулата лихвени проценти поне до 2022 г.

Според централната банка американската икономика ще се свие с 6,5% през 2020 г.

21:13 | 10 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Федералният резерв планира лихвените проценти да останат близо до нулата поне до 2022 г., докато политиците се стремят да ускорят икономическото възстановяване от рецесията, породена от коронавируса, съобщава Bloomberg.  

„За да подпомогне притока на средства към домакинствата и бизнеса, през следващите месеци Федералният резерв ще увеличи притежанията си на държавни ценни книжа и ипотечни облигации с цел поддържане на безпроблемното функциониране на пазара“, заяви Федералният комитет за отворен пазар в изявление в сряда след двудневно заседание. 

Фед планира

В отделно изявление Фед Ню Йорк уточни, че темпът на увеличението ще бъде около 80 милиарда долара месечно за покупки на държавни ценни книжа и около 40 милиарда долара за ипотечни ценни книжа. 

Вотът за оставяне на лихвите в диапазон 0-0,25% беше единодушен.  

Централната банка на САЩ прогнозира свиване на американската икономика с 6,5% през 2020 г. и ниво на безработицата от 9,3%. Според Фед инфлацията ще се забави до 0,8%, пише Investor.bg.

В края на май Фед предупреди за значителна заплаха за икономиката и предпоставка за голяма несигурност. Членовете на Федералния комитет по отворените пазари се обединиха около становището, че „икономическите ефекти от пандемията създават извънредна по размер несигурност и значителен риск за икономическата активност в средносрочен план“.