Фед: Вирусът причинява извънредна икономическа несигурност

Има опасения, че банките могат да бъдат изложени на по-голям стрес

22:28 | 20 май 2020
Председателят на Федералният резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg
Председателят на Федералният резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Централните банкери в САЩ смятат, че пандемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за икономиката, като са загрижени и за рисковете за финансовата стабилност, става ясно от протокола от последното заседание на Федералния резерв, цитиран от Bloomberg.

От Фед смятат, че икономическите ефекти от пандемията създават необичайна доза несигурност и значителни рискове за икономическата активност в средносрочен план. Участниците в срещата са изразили и притеснение, че банките могат да бъдат изложени на по-голям стрес.

От протокола става ясно още, че предупреждава за възможността несъстоятелността на бизнеса и домакинствата да нараства до степен на заплаха за финансовата стабилност.

Централните банкери оставиха лихвите близо до нулата на срещата си в края на април. Тогава те заявиха и, че кризата в областта на общественото здравеопазването намалява възможността САЩ да очакват бързо възстановяване.

Повече от 36 милиона американци са загубили работата си, след като заразата принуди хиляди фирми да спрат работа в цялата страна. Икономическата активност намаля с 4.8% на годишна база през първото тримесечие.

Срещата на Фед на 28-29 април се проведе чрез видеоконференция, като тя беше първата редовно насрочена след януари. Срещата за 17-18 март беше отменена заради свиканите извънредни заседания на 3 и 15 март, когато лихвените проценти бяха понижени с общо 1.5 процентни пункта.

От средата на март насам Федералният резерв е стартирал общо пет програми за стимулиране на домакинствата, бизнеса, както и щатски и локални правителства. Очакват се още 4 програми да тръгнат по-късно този месец.