Големите имена на Wall Street бият тревога за пазара на акции

Растат опасенията, че щатските акции са надценени

07:45 | 15 май 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Едни от най-големите имена във финансовия сектор стигат до извод, който изглеждаше малко вероятен преди няколко седмици, а именно, че акциите са значително надценени, пише Bloomberg в свой анализ.

Легендарните инвеститори Стан Друкенмилър и Дейвид Тепър са поредните, които смятат, че след историческото възстановяване на пазара рискът от притежаването на акции е най-голям от години.

Друкенмилър нарече V-образно възстановяване на икономиката от пандемията от коронавирус „фантазия“. Тепър пък заяви, че надценяването на акциите е най-голямо от 1999 г. насам.

Прокрадването на подобна позиция се случва на фона на подкрепата на Федералния резерв, както и финансов пакет на стойност 3 трлн. долара, които може и да не са достатъчни, за да компенсират нарастващата безработица и вълната от фалити в контекста на липсата на перспектива за край на пандемията.

Портфолио мениджърите Бил Милър, Пол Сингър и Пол Тюдор Джоунс също изразяват съмнения относно пазарите или икономиката.

Подобни мечи настроения контрастират с оптимизма, който изтласка индекса S&P 500 с 26% над най-ниските му стойности за март (б. ред. изчисленията са към стойностите на затваряне от 13 май). Предупрежденията на инвеститорите дори привлякоха вниманието на президента Доналд Тръмп, който ги разкритикува с туйт, в който ги нарича „ така наречените богати момчета“.

„Винаги трябва да помните, че някои залагат срещу пазара и печелят много пари, ако падне“, написа Тръмп.

Критиките му едва ли ще засегнат професионалистите от Wall Street.

Индексът S&P 500 е спаднал с 3,8% в трите сесии до сряда, а инвеститорите и икономистите прогнозират по-нататъшен спад.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл очертава сценарий с масови фалити и безработица. Пауъл каза, че на политиците може да се наложи да направят повече, за да предотвратят дългосрочните щети за икономиката.

Тепър промени мнението си спрямо март, когато каза, че купува акции на компании, фокусирани върху технологиите или болниците и здравните грижи.

В същото време Друкенмилър заяви, че досега не е виждал момент, в който рискът от притежаването на акции да надвишава потенциалната печалба.

Купърман предупреди, че колкото по-дълго икономиката остава затворена, толкова по-голям е рискът от депресия.

Междувременно Тюдър Джоунс, който ръководи Tudor Investment, каза на клиентите си в началото на май, че инвестира в злато и дори е вложил малък процент от активите на фирмата си в биткойн в търсене на активи убежища.