Каква рецесия ще предизвика коронавирусът?

Светът се готви за рецесия дори след като правителствата и централните банки вложиха трилиони долари в своите икономики и намалиха лихвите

07:55 | 11 май 2020
Обновен: 17:17 | 3 юни 2020
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Въпреки че страните се насочват към облекчаване на ограничителните мерки, коронавирусната пандемия вече е засегнала тежко световната икономика.

Милиони хора остават без работа, финансовите пазари са засегнати, а веригите за доставки са изправени пред големи смущения, тъй като заводите на места по света остават затворени.

Светът се готви за рецесия дори след като правителствата и централните банки вложиха трилиони долари в своите икономики и намалиха лихвите.

"Колко лоша ще е рецесията?" и "Колко скоро ще се възстановим?" са двата въпроса, които ще чуваме често през следващите седмици и месеци, пише BBC в свой анализ.

Отговорите на двата въпроса обикновено включват използването на една от четирите букви: V, U, W и L. Това е така, тъй като икономистите често отбелязват тези букви, за да обяснят каква рецесия ни очаква.

Ето какво означава всяка от тези букви:

V-образна рецесия

Това се счита за най-добрият сценарий, тъй като тя започва с рязък спад, но след това удря дъното и бързо следва икономическо възстановяване.

Това би означавало, че рецесията ще продължи само няколко тримесечия преди бързото връщане към растеж, възстановявайки икономиката до нивата от преди пандемията от коронавирус.

Класически пример за V-образна рецесия се случи в Америка през 1953 г., когато процъфтяващата икономика след Втората световна война беше подкрепена от високите лихви. След рязък спад растежът отново се върна след малко повече от година.

U-образна рецесия

Тази рецесия е подобна на V-образната рецесия, но продължава по-дълго. При този сценарий БВП обикновено се свива за няколко тримесечия подред и бавно се връща към нивото на растеж, наблюдавано преди спада.

Америка имаше U-образна рецесия в началото до средата на 70-те години. В началото на 1973 г. американската икономика започва да се свива рязко и продължава да има много нисък растеж почти две години. Той се възстановява до предишния си темп на разрастване през 1975 г.

W-образна рецесия

Тази рецесия отначало прилича на V-образна, но след това отново има спад на икономиката, като в този случай се наблюдава фалшив сигнал за възстановяване. Известна е още като рецесия с двойно потапяне, защото икономиката спада на два пъти преди да се възстанови до предишния си темп на растеж.

Американската рецесия в началото на 80-те години на миналия век беше всъщност представлява две рецесии, като икономиката се свива от януари 1980 г. до юли същата година. Това е последвано от период на рязка експанзия преди икономиката да изпадне отново в рецесия година по-късно, като се възстановява едва в края на 1982 г.

L-образна рецесия

Това е най-лошият сценарий, който има и друго име – "депресия". Това се случва, когато една икономика преживява дълбока рецесия и не се възстановява до предишния си темп на растеж в продължение на няколко години, ако изобщо се възстанови.

Така нареченото „загубено десетилетие“ на Япония през 90-те години е пример за L-образна рецесия.

В страната се наблюдаваше солиден икономически растеж от годините непосредствено след Втората световна война до края на 80-те години. Това доведе до формирането на балони при някои активи.

След като този балон се спука в началото на 90-те години, Япония продължаваше да има слаб растеж и все още не се е върнала към темповете на разширяване, наблюдавани от 1950 до 1990 г.

Коя от тези рецесии всъщност ще видим вследствие на пандемията от коронавирус е обект на разгорещен дебат, тъй като в сегашната ситуация предвиждането на бъдещето развитие на икономиката със сигурност ще бъде неточно.