Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономист: Чака ни рецесия с двойно дъно

Д-р Щерю Ножаров, икономист, преподавател в катедра "Икономикс" на УНСС, Светът е бизнес, 28.04.2020

21:03 | 28 април 2020
Обновен: 07:48 | 5 юни 2020

В момента като мерки за справяне с кризата у нас са важни стабилността на националната валута, подкрепа на ликвидността на банковата система и на фирмите, както и запазване на заетостта и преквалификацията. Суап линията от 2 млрд. евро има отношение към първите две мерки. Тя ще даде възможност да не се прекъсва кредитното посредничество и обновяването на физическия капитал в предприятията, коментира д-р Щерю Ножаров, икономист, преподавател в катедра "Икономикс" на УНСС, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът посочи, че настоящата криза е уникална заради комбинация от три вида възможни шокове. "Това е цикличната фаза на спад на обичайния бизнес цикъл. Кризата може да бъде характеризира като структурна. На трето място, имаме и екзогенен шок", поясни той.

"Беше очаквано, че фазата на бизнес цикъла ще тръгне надолу. Това бе възможност за централните банки да се подготвят". 

По думите на госта структурният шок е рядко срещан в макроикономиката, но се случва във времена на технологичен скок.

"Получават се проблеми с кредитното посредничество спрямо реалния производствен сектор и се оформя фрагментация в бизес цикъла", уточни той.

"Кризата ще бъде по-трайна и по-дълбока. Развитите и развиващите се пазари бяха засегнати, заради което беше и по-мащабно прекъсването на веригите на доставки", допълни д-р Ножаров.

Геометратия на кризата

От геометрията на кризата зависят и мерките, твърди гостът, и допълни, че в света се очертава рецесия с двойна дъно, изразяваща се в 3 до 5 години нисък икономически растеж, ниска степен на възвръщаемост на частните инвестиции, както и предпазливо потребление и спад в търсенето.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.