В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Суап линията на ЕЦБ е застраховка за трудни времена на България

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 27.04.2020

12:04 | 27 април 2020
Обновен: 11:52 | 7 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Суап линията в размер на 2 млрд. евро от Европейската централна банка, която България си осигури през миналата седмица, е застраховка за трудни времена. Суапът още не е извършен, а само договорен. Това каза в своя седмичен обзор Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Междувременно Комисията за финансов надзор одобри проспекта за увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка с 200 млн. лв. за рекордно краткия в практиката си срок от 8 календарни дни, от които половината бяха празнични", припомни Попов. Той отбеляза, че във внесения на 15-ти април от банката проспект е имало и редакции на ключови параметри.  

Докато преди две седмици от банката обявиха план да издадат 25 млн. нови книжа, които да бъдат предложени на акционерите срещу 8 лв. всяка - почти четири пъти над текущата пазарна цена на акциите на ПИБ на Българска фондова борса, според одобрения проспект на 22-ри април с ново решение на мениджмънта на банката това се променя и ще се издадат 40 млн. нови акции при цена 5 лв.

Според Попов бързото решение на регулатора е пряко свързано със стремежа на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II и банковия съюз.

"Капитализирането на ПИБ е последният неизпълнен ангажимент на страната, като констатираният капиталов недостиг от ЕЦБ 263 млн. евро е покрит на около 70% по оценки на БНБ и финансовото министерство, които се приемат и от ЕЦБ", добави той. 

Бойчо Попов каза още, че Международната рейтингова агенция Fitch Ratings е потвърдила ‘BBB’ рейтинга на България и е ревизирала перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута от „положителна“ на „стабилна“.  

Кои са значимите глобални събития от изминалата седмица?

Целия седмичен обзор вижте във видеото. 

Всички гости от предаването "В развитие" може да гледате тук.