Борисов: До края на юли България може да е в чакалнята на еврозоната

ЕС отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от коронавирусната криза, обяви премиерът

20:49 | 23 април 2020
Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет
Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

До края на юли се надяваме да влезем в чакалнята на еврозоната. Вече има уверение от Европейската централна банка, че абсолютно всичко, което е трябвало да бъде направено, е свършено. В резултат на това в още в сряда беше отпусната суап линия на България за 2 милиарда евро. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет. 

Борисов посочи, че на срещата на върха на ЕС е одобрен договореният преди две седмици пакет за кредити в размер на 540 млрд. евро за справяне с последиците коронавирусната криза. Средствата ще бъдат налични до 1-ви юни. 

173 милиона лева ще се насочат към малкия бизнес у нас, които имат спад на оборота от 20%. Парите идват от европейски програми. По думите на премиера над 20 хиляди дружества ще могат да се възползват от мярката. 3 хил. лева е минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ, максималният е 10 хил. лева. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а средствата по нея - безвъзмедни. Програмата тръгва в началото на май, а до дни ще бъде анонсирано и предложение за средния бизнес

"Към днешна дата 7,5% от БВП е заминал. Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа можем да излезем от кризата", каза още Бойко Борисов.

Той обясни, че тече спор за грантове или кредити. 

"Държавите със слаби икономики предпочитат грантове - някой да им даде пари. Държавите със стабилни икономики казват, че дават креди, после трябва да се върне", посочи Борисов.

"С новата пътна карта за възстановяване искаме да вдъхнем оптимизъм", заяви Борисов. Той добави, че в рамките на блока тече спор за грантове или кредити. 

"Следващата среща на Европейския съюз е на 6 май. Тогава отново ще се предоговаря финансовата рамка, за да се обедини с фонд за излизане от кризата", каза Борисов.

Премиерът коментира и ситуацията с коронавирусната криза у нас. Той отбеляза, че случаите на заразени в страната нарастват плавно и би било добре, ако темпът остане същият. 

По повод мерките на страната той отбеляза, че улиците на София остават пълни, а у нас забрана за излизане от домовете, каквата има в страни като Гърция и Испания, все още не е била въвеждана.