ЕЦБ и БНБ установиха суап линия за осигуряване на ликвидност в евро

Размерът ѝ възлиза на 2 милиарда евро

Стоян Мавродиев, председател на УС и изпълнителен директор на ББР. Снимка: БГНЕС Стоян Мавродиев, председател на УС и изпълнителен директор на ББР. Снимка: БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ) се договориха да сключат предпазно валутно споразумение (суап линия) за осигуряване на евро ликвидност, съобщава БНБ.

Суап линията ще важи до 31 декември 2020 г. с перспектива за удължаване при необходимост. Размерът ѝ възлиза на 2 милиарда евро.

Съгласно нея Българската народна банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

Припомняме, че във вторник в рамките на брифинг, посветен на новите мерки за справяне с икономическите последствия от Covid-19, премиерът на България Бойко Борисов заяви, че България ще изпрати документите за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II до края на седмицата.

Ставайки част от ERM II, ще може свободно и без ограничения да се възползваме от валутните суап линии на ЕЦБ с цел да се подкрепи валутният борд.

Още по темата

 

Последни новини
Още от България