В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ускоряване на инфлацията може да изненада Фед в края на лятото

Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, В развитие, 11.06.2020

14:27 | 11 юни 2020
Обновен: 18:34 | 11 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Федералният резерв на САЩ обяви след последното си заседание, че близките до нулата лихви ще останат факт до 2022 г. Ускорение на инфлацията обаче може да изненада централната банка. Това каза Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Очакванията на Фед за инфлацията са доста минорни, но не е изключено да се появи изненада и то от търсенето от страна на потребителите - да не може да бъде задоволено от предлагането”, посочи Благоев.

 

Според експерта потребителите ще се възползват от стимулите, предоставяни от правителствата и централните банки, като в същото време производителите може да не успеят да посрещнат търсенето заради мерките срещу пандемията, които ги принудиха да замразят дейност. 

“Възможно е в края на лятото да се получи дисбаланс между търсенето и предлагането на стоки, защото производството няма да може да навакса толкова бързо, което ще ускори инфлацията”. 

Благоев коментира и опцията за въвеждане на отрицателни лихви от Фед. По негови думите централната банка на САЩ си е взела поука от ситуацията в Европа, където “отрицателните лихви колкото помагат, толкова и вредят”. 

“Фед постига доста по-добър ефект благодарение на количествените улеснения”, смята Благоев. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук