Поскъпването на еврото до почти 3-месечен връх подкрепя валутите на развиващите се пазари

Единната валута отбелязва ръстове спрямо долара през 13 от последните 16 дни

07:46 | 5 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe
Снимка: Chris Ratcliffe

Поскъпването на еврото спрямо долара от средата на май поведе рали сред валутите на развиващите се пазари, пише Bloomberg. 

Единната валута отбелязва ръстове спрямо долара през 13 от последните 16 дни, насърчена от предложението на Европейския съюз за спасителен фонд в размер на 750 милиарда евро (842 милиарда долара) за справяне с коронакризата. Стабилността на еврото спрямо долара, който междувременно отслабва, дава зелена светлина за валутите на развитите пазари да удължат ралито си. В четвъртък след решението на Европейската централна банка да предостави още стимули еврото достигна почти тримесечен връх от 1,1362 долара, което е повече от 4,5% над нивото си от 25 май.

„Поскъпването на еврото е символ на цялостната слабост на долара, която насърчава инвеститорите да се насочат към активи, деноминирани в други валути“, смята на Credit Suisse.

Еврото и валутите на развиващите се пазари показват най-силната си корелация от края на 2016 г. - периодът преди предходните президентски избори в САЩ. 

Най-ясно това се вижда при еврото и юана, като има предвид, че китайската валута се очерта като показател за глобалните рискове в последните години. Корелацията между двете валути е най-силна от 17 месеца насам. 

Всеки ръст на стойността на еврото спрямо долара в крайна сметка прави развиващите се страни по-конкурентни в глобалната търговия срещу еврозоната. Казано по друг начин - това дава възможност на валутите на развиващите се пазари да поскъпнат спрямо долара, като запазят част от предишната си конкурентоспособност.

Положителната връзка обаче работи само когато са налице други фактори, свързани с риска, коментира експерт. Този път печалбите на еврото съвпаднаха с ралито при американските акции, затягането на спредовете при корпоративните облигации в САЩ и повишаването на цените на борсово търгуваните стоки.

Credit Suisse очаква комбинацията от тези фактори да се задържи за известно време, което би подкрепило валутите на развиващите се пазари.

Много стратези поддържат бичите си залози за еврото въпреки високите стойности, които то вече е достигнало.