В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо доларът остава привлекателен в условията на коронакриза?

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, В развитие, 25.05.2020

14:08 | 25 май 2020
Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американският долар е привлекателен, защото икономиката на САЩ е една от най-стабилните в света. Второто нещо, което поддържа щатския долар, е възвращаемостта на щатските облигации, както и капиталовите пазари - щатските пазари са най-отворени към инвестиции, стабилни и ликвидни са. Това каза Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Сред причините доларът да има доминантна позиция в глобален мащаб Шуманов посочи още, че голяма част от сделките в международен план се извършват в американска валута.

Анализаторът коментира причините, поради които до момента доминацията на долара не е била изместена от друга валута.

По отношение на китайския юан Шуманов отбеляза, че това се дължи на несигурността в Китай, където голяма част от компаниите са свързани с правителството и не е ясно дали някоя от тях няма да бъде национализирана.

По думите на експерта еврото не успява да измести долара заради сътресенията в еврозоната, Brexit и дълговата криза.

Анализаторът не очаква промените заради коронавирусната пандемия да натежат на долара. Той посочи, че вероятно глобалните компании ще диверсифицират производството си, тъй като всички видяха, че залогът на Китай е рисков.

“Туристическият сектор не заема толкова голям дял в БВП на страните. В общи линии това, че хората не харчат долари за пътувания, няма да засегне силно щатската валута и да направи например еврото по-силно, защото този проблем го има и при еврото”, отбеляза Шуманов.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук