Кризата ни напомня, че нищо не е по-силно от долара

От години се правят прогнози за взимане на надмощие на друга валута, но без резултат

07:37 | 21 май 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Има нещо в Америка, което всява страх. И нейните граждани от време на време изпитват опасения, но като цяло Америка провокира страха. Америка е твърде голяма. Това дава сила и надежда. Всичко това, разбира се, са клишета, пише Шон Донан в анализ за Bloomberg.

Това обаче е причината, поради която инвеститорите насочиха фокуса си върху долара, когато започнаха провокираните от пандемията икономически спадове. 

Всяка криза носи убеждение за предстояща фундаментална промяна. Светът не се е изправял пред подобни икономически спадове от 30-те години на миналия век. Това е сигнал в подкрепа на твърденията, че кризата може да промени всичко - от поведението на хората до исканията им към правителствата и начина, по който протичаше търговията досега.

Трябва да се отбележи, че някои тенденции се засилват във времена на криза. Така изглежда ситуацията около глобалната позиция на долара.

Реакцията към коронакризата засили ролята на щатския долар като световна резервна валута и тази на Федералния резерв като най-мощната централна банка. Ако светът се стреми към нещо - различно от лечение - това са долари. От началото на пандемията Фед раздаде много от тях, затвърждавайки позицията си на защитник на собствената си валута и поддръжник на функционирането на глобалните финансови пазари.

Втората причина за ролята на долара е липсата на алтернатива. В продължение на години анализатори правят прогнози за възхода на друга валута, която да вземе надмощие над долара. Тези очаквания настъпиха със създаването на еврото през 1999 г. и глобалната финансова криза, която удари света след десетилетие. Надеждите нараснаха през 2016 г., като тогава светлините на прожекторите се насочиха към юана. Биткойн и другите криптовалути дори не може да се каже, че опитаха да изместят долара. Така американската валута запази своето място.

Графика: Bloomberg

Едно от доказателствата за голямото значение на долара е фактът, че централните банки по целия свят избират да го използват за резервите си. Над 6.7 трилиона долара - или 60-процентен дял от общите чуждестранни резерви на страните в размер на 11 трлн. долара се съхраняват в американска валута към края на миналата година по данни на МВФ. Резервите в китайски юани се равняват на 217.7 милиарда долара - или по-малко от 2-процентен дял от общите наличности.

Въпросът е дали има някаква тендениция, която може да промени доминацията на долара.

Кризата предизвика затруднения по отношение на веригите за доставка, особено що се отнася до медицинските продукти. Тези трудности обаче са фокусирани предимно около растящото място на Китай в световната икономика.

Дори американските или европейските компании да са готови да се откажат от огромния китайски вътрешен пазар, трудно може да се очаква преминаването към по-диверсифицирани вериги за доставка да подкопае репутацията на долара. Подобен ход със сигурност не би засилил търговията с юани.