Печелившите и губещите в настоящата криза са различни от тези през 2008 г.

Никой сектор не олицетворява разликата между тази криза и последната повече от пазара на жилищните имоти

15:33 | 24 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търсенето на паралели между настоящия икономически спад и финансовата криза от 2008-2009 г. е нормално, особено като се имат предвид нарастващите нива на безработища и пониженията на икономическото производство и при двете събития, пише в свой анализ Bloomberg.

На фона на отшумяващата здравна криза, поне за момента, започват да се открояват все повече разлики между последния икономически спад и този. Най-засегнатите от последната криза - жилищният пазар, финансите на домакинствата и банковите системи, за момента се представят добре. В същото време перспективите пред стабилните сектори по време на миналата криза - петролната индустрия и имотите в градските зони, сега изглеждат по-мрачни.

Никоя сфера не олицетворява разликата между тази криза и последната повече от пазара на жилищните имоти. Въпреки че пазарът в САЩ отбеляза спадове през март и в началото на април, плашейки инвеститорите със спомени за тежестта и продължителността на кризата от преди десетилетие, има няколко показателя, които сигнализират, че активността е започнала да се възстановява през миналия месец.

Онлайн агенцията за недвижими имоти Redfin твърди, че търсенето вече се възстановява до предкризисните нива.

Meritage Homes, която строи луксозни жилища, посочва, че ръстът през втората половина на април се е пренесъл и през май, като очаква поръчките от този месец да съвпаднат със същия период година по-рано. Въпреки това трябва да се отбележи, че стабилността на жилищния пазар може да не е устойчива, като се има предвид, че нивото на безработица в САЩ достига 15%.

Друга сфера на изненадваща стабилност, предвид ръстът при безработицата, са финансите на домакинствата. Това до голяма степен се дължи на подкрепата от 2 трилиона долара, която беше отпусната от Конгреса.

До 13-ти май има само 2.1-процентен спад в дела на домакинствата в САЩ, които плащат наеми, което предполага, че повечето семейства продължават да имат възможност да покриват сметките си. За разлика от ситуацията при миналата рецесия, преди сегашната криза нямаше притеснително натрупване на потребителки или ипотечни кредити в САЩ, а фискалната политика до голяма степен успя да преодолее спадовете за домакинствата.

Междувременно някои от сферите, които бяха устойчиви по време на предишната рецесия, изглеждат слаби днес. През 2008 г. потреблението на петрол се понижи временно, но се възстанови бързо, както и цените му. Цената на лекия суров петрол WTI достигна 80 долара за барел през октомври 2009 г., когато нивото на безработица в САЩ се повиши до 10%. Това не се случи през тази криза на фона на свръхпредлагането на пазарите, споровете между страните, произвеждащи петрол, и перспективите електромобилите да изместят традиционните коли в идните години.

Подобни тенденции трябва да се наблюдават, тъй като първоначалният шок от март и април избледнява, а икономическите данни вероятно ще са все по-разнопосочни пред следващите седмици и месеци. Дори ако възстановяването е толкова бавно, колкото по време на предишната рецесия, индустриите и регионите, които традиционно са двигател на американската икономика, може да не се окажат същите този път.