Могъщият щатски долар започва да отслабва заради стимулите

По-слабият долар може да бъде точно това, от което световната икономика се нуждае

07:43 | 4 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Joe Raedle
Снимка: Joe Raedle

Могъщият щатски долар изпитва колебания, като се понижава до най-ниското си ниво от март насам. Това е сигнал, че икономическите ефекти от кризата отслабват по целия свят. Може би е време САЩ да преосмислят неограничените икономически стимули или поне да запазят някои от тях като резерва за борба с конкретни предизвикателства, а не просто да гарантират ликвидност на пазара, пише Маркъс Ашуорт в анализ за Bloomberg. 

Федералният резерв на САЩ спаси финансовия свят с безпрецедентните парични стимули, които достигнаха 3 трилиона долара през последните три месеца. Това помогна за посрещането на нарастващото търсене на долари в глобален мащаб - известни като актив убежище, като подкрепи американската икономика и голяма част от развиващите се икономики, които имат заеми в долари. С възстановяването на цените на петрола непосредствената опасност от срив на развиващите се пазари премина.

Фед свърши работата си и в САЩ. Индексът Nasdaq е близо до най-високите си стойности в историята, стойността на S&P 500 e на около 10% под историческия ѝ връх, а доходността по корпоративните облигации падна рязко. 

Обратната страна на това е, че при нулевите лихви, федералният дефицит се покачва и доходността по американските облигации е малко над тази на облигациите на страните от останалата част от развития свят, като няма много стимули за инвеститорите да избират тези в долари. Спорът на Вашингтон с Пекин също не помага, както и гражданските вълнения в САЩ от последните дни и перспективата за масова безработица.

Американските активи все още са атрактивни за инвеститорите, но опасността за гуверньора на Фед Джером Пауъл е дали е прекалил с безкрайната ликвидност. Централната банка вече намали дневните си покупки на облигации, които на даден етап от кризата достигнаха 75 милиарда долара, до един милиард. 

Ефектът върху баланса от увеличаването на актиите на Фед със 70% до над 7 трилиона долара в толкова кратко време е труден за овладяване. В такъв случай не е учудващо, че доларът се превърна в жертва. Няма да е изненада, ако Фед преустанови ежедневните стимули скоро и стане много по-избирателен при покупките на активи.

Слабостта на долара отразява и относителната сила на другите валути. Нито Китай, нито Япония предоставиха подобни стимули в такъв мащаб. Най-търгуваният конкурент на долара - еврото, отбеляза забележителни ръстове наскоро. Фондът за възстановяване за 750 милиарда евро (840 милиарда долара) на Европейския съюз е знак, че най-накрая може да се случи единството на еврозоната.

Освен това програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка беше насочена значително към най-слабата страна в еврозоната - Италия, което помага разходите ѝ по заемите да поддържат връзка с тези на Германия.

Премахването на мерките срещу коронавируса в цяла Европа - без да има значителен ръст в разпространението на заразата до момента, дава усещането, че рецесията може да не е толкова дълбока, колкото първоначално се очакваше. ЕЦБ увеличи баланса си по отношение на облигациите с по-малко от 20% досега, макар че очакванията са да увеличи покупките си на заседанието в четвъртък. 

По-слаб долар може да бъде точно това, от което световната икономика се нуждае, за да се насочи към правилното възстановяване, тъй като това не би позволило на капитала да се насочи към само една ликвидна валута. 

Също така това ще бъде добра новина за американските износители с глобални приходи. Досега Фед свърши добра работа. Сега централната банка ще трябва да управлява успешно отмяната на стимулите.