Франция се готви за по-суров икономически спад от първоначално очаквания

Според финансовия министър на страната БВП през тази година ще се свие с 11%

12:01 | 2 юни 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Франция ще премине към планове за намаляване на данъците и по-широка икономическа подкрепа, за да насърчи възстановяването след рецесията, която ще бъде по-дълбока от първоначалните очаквания, заяви финансовият министър Бруно льо Мер, цитиран от Bloomberg.

Според министъра френската икономиката ще се свие с 11% през тази година - повече от предвидените по-рано 8%. По думите на Льо Мер това значи, че Франция трябва да продължи с извънредната подкрепа и реформите, предвидени в подкрепа на бизнеса, като не преминава към увеличения на данъците.

“Икономиката беше почти замразена за три месеца, така че ще платим за това с растежа”, посочи Льо Мер пред радио RTL. “Ние трябва да породължим да следваме курса на намаляване на данъците за домакинствата и да предоставим подкрепа на компаниите за дигитализация, роботизация и иновации”, добави той.

Графика: Bloomberg 

Коментарът на френския финансов министър възроди дебата за това как правителствата ще покрият огромната цена за стимулите, които предоставят в подкрепа на служителите и запазването на работни места по време на пандемията.

“Въпросът за увеличение на данъците не стои пред нас”, коментира Льо Мер, като добави, че дълговете трябва да бъдат изплатени чрез ускоряване на растежа.

Според министъра предоставянето на подкрепа от фонда за солидарност ще бъде удължено до края на годината, за да се подпомогнат най-засегнатите компании, включително ресторантите, като правителството ще започне поетапно да преустановява дейността на програмата си за запазване на заетостта. Париж обяви конкретни планове за подкрепа на автомобилната и туристическа индустрия, а следващата седмица ще бъдат обявени и детайлните мерки в подкрепа на авиационния сектор.

“Икономически и социално най-трудните времена са пред нас”, посочи Льо Мер. “Шокът от кризата беше изключително тежък във Франция”, добави той.

През септември финансовият министър ще предостави нов план за стимули, като по думите му ще бъде предвидено намаляване на високите данъци, които френските компании плащат на база производството си - реформа, която беше обсъждана още преди удара от пандемията.