Франция се подготвя за разхлабване на мерките след овладяването на пандемията

Европейската страна ще отмени забраната за вътрешни полети и ще премахне ограничението за пътувания до 100 километра

22:38 | 28 май 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Франция ще отмени забраната за вътрешни полети и ще позволи на повечето барове, ресторанти и музеи да отворят отново като част от усилията на страната да възроди икономиката си след седмиците на засилен контрол за овладяване на распространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Въпреки че Франция няма изцяло да се завърне към нормалното, тя може да започне да започне да отменя ограниченията още от четвъртък.

“Свободата най-накрая ще стане правило отново”, заяви премиерът Едуар Фелипе след среща на кабинета. “Резултатите по отношение на общественото здраве са добри, но трябва да останем предпазливи”, добави той.

От следващата сдемища Франция ще ускори плановете си за отваряне на училищата, парковете и ще отмени мерките, ограничаващи пътуванията в страната в рамките на 100 километра. Правителството подкрепя отварянето на вътрешните граници в Европейския съюз от 15-ти юни, докато очаква решението за пътуванията извън границите на блока да бъде взето от всички страни членки.

В някои райони, включително Париж и регионите около столицата, отмяната на рестрикциите ще се случва по-бавно. На баровете и ресторантите ще бъде позволено да работят само навън, докато спортните центрове ще останат затворени до началото на следващата фаза, което е насрочено за 22-ри юни.

Франция следва другите големи европейски икономики в облекчаването на мерките. Германия вече започна да възстановява икономическата активност, а в Испания кафенетата и ресторантите в Мадрид и Барселона отвориха отново от тази седмица. Стрната се готви да посреща чуждестранни туристи от юли, без да изисква 14-дневна карантина.

Гърция също облекчи рестрикциите по отношение на пътуванията, като отвори ресторантите в страната и позволи посещения на чуждестранни туристи от средата на юни.

Икономическият натиск за рахлабване на мерките се увеличава за Франция, която въведе едни от най-строгите ограничения. В рамките на два месеца жителите на страната не можеха да се отдалечават на над километър от домовете си.

Правителството облекчи някои от ограниченията по-рано този месец след спада на новозаразените с коронавирус. Икономиката обаче продължава да работи на около 21% под обичайните си нива, сочат данни на националната статистическа агенция Insee, която очаква спадът през 2020 г. да е по-дълбок от прогнозирания от правителството - 8%.