Renault съкращава 14 600 работи места по целия свят

Компанията планира да намали производствения си капацитет с почти една пета

09:01 | 29 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Renault SA планира да съкрати около 14 600 работни места по целия свят и да намали производствения си капацитет с почти една пета като част от плана на компанията за намаляване на разходите, съобщава Bloomberg.

Планът включва съкращаване на почти 4600 работни места във Франция или около 10% от общия брой на работещите в сектора в страната чрез доброволно пенсиониране или преквалификация, се посочва в изявление от петък. Повече от 10 хил. работни места ще бъдат засегнати в останалия свят. За Renault работят около 180 хил. души в световен мащаб.

За постигане на целта да бъдат спестени над 2 млрд. евро за три години, изпълнението на плана ще струва 1.2 млрд. евро.

От Renault отбелязват, че е възможна корекция на капацитета на производство в Русия, като в същото време отлагат решението за бъдещето на шест обекта във Франция на фона на политическо противопоставяне и недоволство от страна на синдиката. От автомобилния производител казват, че ще започнат разговори по различни сценарий, включително за постепенно прекратяване на сглобяването на автомобили в два завода във Франция.

Правителството във Франция планира да увеличи продажбите на превозни средства чрез стимули за потребителите.

Ето най-важното от плана на Renault:

Глобалният производствен капацитет до 2024 г. ще намалее до 3,3 милиона превозни средства от 4 милиона през 2019 г., за да бъдат спестени около 650 милиона евро;

- Осигуряване на спестяване от около 800 млн. евро от инженерния отдел;

- Спестяване на около 700 млн. евро от Маркетинг и Поддръжка;

- Нов фокус върху електрическите и търговските превозни средства във Франция;

Правителството е най-големият акционер в Renault и има представителство в борда. В замяна на пакета за стимулиране на автомобилната индустрия държавата призова производителите да се ангажират да запазят производството и научните изследвания във Франция. Renault и конкурентната PSA Group обещаха да увеличат местното производство на електрифицирани превозни средства и компоненти.

За да може да получи подкрепа от правителството Renault се отказа от дивидента си.

По-рано през седмицата стана ясно, че Renault и нейните японски партньори Nissan и Mitsubishi предприемат стъпки за по-нататъшно стандартизиране на платформите си и усилия за повече общи покупки с цел намаляване на разходите, докато всяка компания се фокусира върху собствените си силни страни. Мерките ще помогнат да се спестят до 40% от инвестициите за съвместно разработени превозни средства