Nissan отчете първата си загуба за фискална година от над десетилетие

Японският автомобилен производител представи 4-годишен план за съкращаване на разходите

16:35 | 28 май 2020
Снимка: CHARLY TRIBALLEAU
Снимка: CHARLY TRIBALLEAU

Nissan отчете 671 милиарда йени (6.2 милиарда долара) нетна загуба за последната фискална година и обяви планове за намаляване с около 300 милиарда йени на годишните си фиксирани разходи чрез понижаване на капацитета и на броя на моделите си, съобщава Bloomberg.

Това е първата загуба за японския автомобилен производител от десетилетие и най-голямата в рамките на 20 години. Компанията представи 4-годишен план, който предвижда производството ѝ да бъде намалено с 20% до около 5.4 милиона превозни средства на година и включва затварянето на завода на Nissan в Барселона, след като по-рано дружеството затвори и завода си в Индонезия.

Реорганизацията е част от по-мащабен план на Nissan и неговите партньори Renault и Mitsubishi да се фокусират върху разходите и рентабилността си, за да се справят с колапса в търсенето на автомобили, до който доведе коронавирусната пандемия. Nissan изпитваше трудности от 2018 г. след ареста на главния ѝ изпълнителен директор Карлос Гон. Проблемите пред компанията дойдоха на фона на трансформацията на индустрията, която преминава към електрически и автономни превозни средства.

Продажбите на компанията за фискалната година до март се понижават с 15% до 9.9 трилиона йени. Nissan не представи прогноза за периода, като се позова на несигурността за компаниите, предизвикана от пандемията.

Акциите на автопроизводителя са поевтинели с 29% през тази година, надминавайки спадовете в цените на книжата на Toyota и Honda. Подчертавайки предизвикателствата пред индустрията, създадени от пандемията, Nissan заяви, че производството на компанията се е свило с 62% през април.

“Ще направя всичко възможно, за да върна Nissan на пътя на растежа”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Макото Учида.

Автомобилният производител ще намали броя на моделите си от настоящите 69 до по-малко от 55 и планира да представи 12 нови превозни средства през следващите 18 месеца.

Nissan трябва да се фокусира върху пазарите в САЩ, Япония и Китай като част от възраждането на алианса си с Renault и Mitsubishi. Сред трите региона най-голяма надежда дава Китай, тъй като икономиката там започна да се възстановява след удара на пандемията. Продажбите на Nissan в Китай се увеличиха с 1.1% през април до 122 846 превозни средства.

Загубата на Nissan ще има негативно влияние в размер на 3.57 милиарда евро за Renault, заявиха представители на френския производител. Renault е най-големият акционер в Nissan с дял от 43%.