Какъв план има Nissan за съюза с Renault и Mitsubishi

Рийд Стивънсън, Bloomberg

10:52 | 28 май 2020
Обновен: 10:52 | 28 май 2020
Автор: Иван Николов

Планът, според източниците на Bloomberg е за икономии за 300 млрд йени, 2,8 млрд долара. Предстои да се преразгледа производството, да се оценят разходите и това практически ще намали капацитета на компанията с около 5,4 млн коли на година от 7,2 млн коли, които правят сега, което би могло да подобри резултатите на компаниите.

"Но големият въпрос е накъде ще тръгнат продажбите, особено в сегашната обстановка", каза в анализа си Рийд Стивънсън от Bloomberg. "Nissan планира да въведе съвсем нов модел малък SUV в САЩ в края на годината. И това също ще реши някои от проблемите с приходите, които се очакват в бъдеще".

Съюзът Renault-Nissan-Mitsubishi е по-силен от пандемията и ще оцелее, написаха медиите във Франция, където заплахата от свиване на производствени мощности на Renault вдигна градуса на напрежението при синдикатите.

Схемата Лидер-Последовател вече работи при обединението и пример за това е новият Nissan Juke, разработван на базата на Renault Clio и Captur, който ще бъде разширен при около половината от моделите.

Същият подход ще се приложи и при специалните технологии при различните марки, например Renault на Android, хибрид за Mitsubishi и автономна кола за Nissan.

Схемата Лидер-Последовател ще се приложи и за организацията на производството в света. Nissan ще бъде модел за Китай, Северна Америка и Япония; Renault за Европа, Русия, Южна Америка и Северна Африка и Mitsubishi за ЮИ Азия и Океания, съобщава Les Echos.