Renault, Nissan и Mitsubishi възраждат алианса в условията на коронакриза

Автомобилните производители ще намаляват разходите, докато всеки от тях се фокусира върху най-силните си страни

14:07 | 27 май 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Renault и нейните японски партньори Nissan и Mitsubishi обявиха стъпки за по-нататъшно стандартизиране на платформите си и усилия за повече общи покупки с цел намаляване на разходите, докато всяка компания се фокусира върху собствените си силни страни, съобщава Bloomberg.

Мерките ще помогнат да се спестят до 40% от инвестициите за съвместно разработени превозни средства, посочиха в изявление компаниите. Nissan ще се съсредоточи върху автономната технология, Renault - върху електромобилите, а Mitsubishi ще работи върху plug-in хибриди, стана ясно още от него.

Renault, Nissan и Mitsubishi се нуждаят една от друга повече от всякога на фона на глобалната пандемия, която принуди автомобилните производители да затворят шоурумовете и заводите си. Индустрията също така е изправена пред предизвикателство от преминаването към електрочески автомобили и автономни коли, което ще изисква значителни инвестиции. След проблемите от миналата година алианса търси възможност за свеж рестарт, подкрепен от новите мерки, тъй като компаниите търсят начин да повишат рентабилността.

“Новият модел се фокусира повече върху ефективността и конкурентоспособността, отколкото върху обемите”, заяви Жан-Доминик Сенар, председател на Оперативния борд на алианса и Renault.

Nissan ще поведе усилията в Китай, Северна Америка и Япония, докато Renault ще се фокусира върху Европа, Русия, Южна Америка и Северна Африка. Mitsubishi ще поддържа усилията си в Югоизточна Азия, където е най-силният ѝ пазар.

Намаляването на разходите

Renault се подготвя да представи в петък план за намаляване на разходите за 2 милиарда евро (2.2 милиарда долара) в рамките на три години, като се очаква той да включва затваряния на заводи във Франция и намаляване на работната сила.

Тази седмица Renault попадна в политически спорове на фона на противопоставянето на профсъюз към затварянето на заводи и разговорите с правителството, най-мощният му акционер, за държавен заем от 5 милиарда евро.

Средносрочните планове на Nissan

Nissan трябва да обяви свой собствен план за преструктуриране в четвъртък, който ще намали разходите с 300 милиарда йени (2,8 милиарда долара) и ще прекрати марката Datsun, заяви запознат източник.

Nissan изпитва затруднения от ноември 2018 г. след задържането на бившия ѝ главен изпълнителен директор Карлос Гон. Автомобилният производител предупреди миналия месец, че очаква загуба за последната си фискална година, приключваща през март.

Базираната в Йокохама компания планира да затвори още една производствена линия като допълнение на наскоро преустановените операции в Индонезия и да намали разходите си чрез свиването на средствата за реклама и изследователска дейност, заяви запознат източник.