Как се променя работата на автомобилните заводи в условията на пандемия?

Производственият рестарт в сектора се оказва болезнено бавен процес

12:59 | 14 май 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Работниците в завода за електромобили на Renault във Флинс, френски град на брега на река Сена, на около час път с кола от Париж, започват смяната си като влизат в палатки за проверка на телесната температура, обличане на предпазните средства - маски и ръкавици. Те вече трябва и да дезинфенкцират и самите си работни места, които вече са различни. Местата за срещи и масите са разделечени, добавени са и допълнителни мивки с цел да се насърчи миенето на ръце, пише Bloomberg.

Възобновяването на работата на автомобилен завод в условията на коронавирусна пандемия се случва при утежнени процедури, които могат да намалят производителността. Renault, която започна постепенно отваряне на завода си във Флинс преди няколко седмици, се присъедини към френския си конкурент PSA Group, германски автомобилни гиганти като Volkswagen AG и японски автомобилни производители като Toyota, които възобновиха производство на фона на разпространението на пандемията.

„Социалното дистанциране със сигурност ще се отрази на работните практики“, коментира Майкъл Дийн, анализатор в Bloomberg Intelligence. Според него производителността ще бъде значително засегната, въпреки че производителите ще се погрижат да възстановят производството бързо преди клиентите отново да бъдат готови да купуват автомобили.

В много европейски страни шоурумите отварят отново, след като бяха затворени в продължение на седмици, а това затрудни бизнеса. Продажбите на автомобили в Европа през април се понижиха с 97% във Великобритания, Италия и Испания и с 89% във Франция.

В рамките на седмици след рестартиране на производството в Германия VW реши да спре две производствени линии за четири дни този месец поради слаби продажби. Лобитата в сектора вече искат мерки за стимулиране на бранша. 

Междувременно обновяването на производството се оказва болезнено бавен процес. Автомобилните компании въвеждат същите предпазни мерки за безопасност в световен мащаб като установените в китайската провинция Хубей, основен център за производство на автомобили, от където именно тръгна коронавируса.

Във Франция, където работният процес вече е силно регулиран, производителите на Renault и Peugeot PSA следват указания на Министерството на труда, което обяви правила за работа за всички видове работници.

От PSA обясниха, че производството ще се увеличава в съответствие с продажбите, за да се избегне натрупване на запаси. Не са правени обаче оценки на въздействието на здравните мерки върху производителността на завода. 

Във Флинс само около половината от 2600-те служители са се върнали на работа. Те ще произвеждат на едва около една трета от нармалния капацитет електрическите модели Zoe и компактните Micra за партньора им Nissan Motor.