Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Tesla и Калифорния се споразумяха: фабриката във Фримонт може да отвори

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 14.03.2020

10:43 | 14 май 2020
Снимка: Sam Hall
Снимка: Sam Hall

Tesla и властите в Калифорния прекратяват със сделка спора си за възобновяване на дейността на единствения американски завод за сглобяване на автомобили на концерна. Това обяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Попов цитира администрацията на окръг Аламеда, която обяви чрез съобщение в Twittet, че Tesla вече може да разшири „минималните бизнес процеси" до евентуално възобновяване през следващата седмица.

“От съобщението не стана ясно дали Tesla ще бъде изправена пред някакво наказание за повторното си отваряне в понеделник в нарушение на окръжните заповеди”, отбеляза редакторът.

“В съобщението се казва, че полицията на Фримонт ще провери дали Tesla държи на своята част от споразумението. Освен това показателите за общественото здраве в областта трябва да останат стабилни или да се подобрят, за да може фабриката да остане отворена”.

“Фабриката на Tesla отвори врати в понеделник, като Мъск практически предизвика местните власти да го арестуват. Работата в завода очевидно е продължила и във вторник”, припомни Попов. Той отбеляза, че компанията е изпълните крайния срок в понеделник, за да представи конкретен план за защита на безопасността на работниците.

“Повторното отваряне обаче противоречи на заповедите на здравните органи, които считат фабриката за несъществен бизнес, който не може да бъде напълно действащ при ограничения, предназначени да забавят разпространението на новия коронавирус”.

“Щатският закон позволява налагане на глоба до 1000 долара на ден или до 90 дни затвор за работа в нарушение на здравните заповеди. Заводът във Фримонт, град с над 230 000 души на юг от Сан Франциско, беше затворен от 23 март. В него работят около 10 000 работници”, каза още Попов.

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.