Хотелите в Испания се превръщат в кампуси за медицински служители

Кризата около коронавируса завладява здравния сектор и замразява туристическия

14:19 | 29 март 2020
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Преди коронавирусната пандемия да застигне Европа Кике Сарасола се притесняваше дали строи достатъчно хотели, за да посрещне туристическия бум в Испания. Подобни тревоги изчезват сега, заедно с туристите в страната, пише Bloomberg.

Единствените гости на три от шестте му бутикови хотела в Мадрид са лекари и сестри, борещи се със заразата. Трансформацията на Room Mate Laura на Сарасола в Мадрид и на десетки други хотели в места за настаняване на болнични служители отразява начина, по който кризата завладява здравния сектор и замразява туристическия.

Изненадващият застой е очевиден в Испания и Италия, превърнали се в епицентър на разпространението на коронавируса в Европа, където заразените вече са над 150 хил., а смъртните случаи надвишиха 15 хил. Милиони посетители иначе пътуват до двете европейски държави всяка година, допринасяйки за икономическия им растеж.

5 от 10-те най-популярни туристически дестинации в световен мащаб са в Европа. Графика: Bloomberg 

Сега карантините значат, че почти всички хотели в тях са затворени. Междувременно вирусът продължава да се разпространява, като перспективата за облекчаване на рестрикциите по отношение на пътуванията едва ли скоро ще се подобри.

Докторите и сестрите идват “плачейки и изтощени”, заяви Сарасола, президент на Room Mate, верига, разполагаща с около 30 хотела по света. “Никой не очакваше, че ние ще достигнем тези нива на заболяемост и смъртност толкова бързо”, добавя той.

Сарасала и други хотелиери в Испания и Италия предоставят свободни стаи за здравните служители. В Мадрид някои от тях се изолират от семействата си, защото са притеснени да не ги заразят, а други не са местни жители, но са дошли да помагат.

Сарасола подкрепя карантините за преодоляване на разпространението на вируса и се готви за бързо възстановяване след отмяната на ограниченията.

Други хотелиери обаче не са така уверени. Дори да има ръст на местния туризъм, защото хората вероятно ще бъдат ограничени да пътуват извън страната, това няма да покрие загубите им от чуждестранните посетители.

“За италианските хотели това ще е лято на местен туризъм, който генерира по-малко от 50% от общия, а и ще бъде по-слаб от обичайното, защото италианците имат по-малко средства”, заяви президентът на асоциация Federalberghi.

Ситуацията е подобна в Португалия, където туризмът създава едно от пет работни места и генерира 19% от брутния вътрешен продукт на страната.

“На хората беше казано да останат вкъщи, което означава, че секторът е спрял”, заяви президентът на Туристическата конфедерация на страната.

Преди разпространението на коронавируса да се засили през последните две седмици, туристическите компании бяха обнадеждени, че активността може до известна степен да се възстанови в периода на великденските празници през април. Оттогава насам обаче летищата в Испания, Италия и почти целия свят затвориха повечето от терминалите си, а авиокомпаниите значително намалиха полетите си.

Ryanair, която традиционно превозва милиони посетители в Испания и Италия всяка година, не очаква да възстанови полетите си през април и май.

Без авиолиниите да обслужват клиенти, хотелите имат малко възможности да запълнят леглата си, като някои оператори обмислят дали да не затворят за остатъка от годината, твърди анализатор на Mabrian Technologies.

Ситуацията се влоши допълнително след събитията във Великобритания - ключов източник на туристи от Западна Европа.  Разпространението на коронавируса настъпи по-късно там, което може да значи, че пикът на пандемията в Кралството ще е с няколко седмици по-късно, задържайки британците по-дълго у дома.