Испания с рекорден брой смъртни случаи на фона на разрастващата се пандемия в Европа

Мадрид създаде временна болница в основния си конферентен център и използва ледена пързалка като временна морга

15:36 | 28 март 2020
Обновен: 15:36 | 28 март 2020
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Испания отчетен рекорден брой смъртни случаи от коронавирус за втори пореден ден, като процентът на починалите се доближава до този в Италия, съобщава Bloomberg. На този фон правителствата в цяла Европа обмислят допълнителни мерки за овладяване на пандемията, която показва слаби признаци да отслабва.

В Испания 832 души с починали в резултат на заразяване с коронавирус за последните 24 часа – най-смъртоносния ден за страната, докато Италия в петък отчете рекордните 969 починали. Двете страни до момента имат почти 15 хил. смъртни случая – повече от половината в света.

Испания и Италия са почти изцяло блокирани, като гражданите могат да излизат само за да си купят храна и лекарства. Испанският министър на здравеопазването предупреди в петък, че пандемията все още не е достигнала своя връх в страната.

В Германия, където случаите на заразени и починали нарастват, канцлерът Ангела Меркел заяви, че шансът за намаляване на ограниченията в страната преди 20 април е малък. Случаите в най-голямата икономика в Европа нарастват два пъти на всеки пет дни и половина, а по думите на Меркел разхлабване на мерките ще има само след като няма удвояване в рамките на десетдневен период.

Пандемията натоварва здравните системи в цяла Европа. Мадрид дори създаде временна болница в основния си конферентен център и използва ледена пързалка като временна морга. В Обединеното кралство лондонският стадион Excel ще бъде превърнат в болница, а за Бирмингам и Манчестър са предвидени нови лечебни центрове.

Има опасения, че броят на смъртните случаи в Испания може да нарасне, след като вече пациентите в отделенията за интензивно лечение надхвърлиха съществуващия капацитет.

Европейските лидери се опитват да излязат със съвместна реакция на борбата с пандемията и ограничаване на икономическите щети. Франция и Италия настояват за по-всеобхватни мерки, като например издаване на общ дълг за справяне с кризата. Германия засега се съпротивлява на това предложение.

В интервюта за различни вестници френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте засилиха исканията си за координирани действия, които биха могли да създадат конфронтация с Германия и други северни страни.

„Няма да преодолеем тази криза без силна европейска солидарност, както на фронта на здравеопазването, така и на фронта на бюджета“, каза Макрон пред три италиански вестника.

„Ако Европа не е в състояние да се справи с предизвикателството, целият европейски проект рискува да загуби легитимност в очите на нашите граждани“, каза Конте в отделно интервю за Il Sole 24 Ore.

Блясък на надежда се появи в събота за Испания - скоростта на нарастване на новозаразените се забавя за трети пореден ден. Общият брой на заразите в Испания нарасна с 8 189 на 72 248 души, което е увеличение с 13%.