СЗО призова глобалните лидери за твърд отговор срещу пандемията

Малко след призива на организацията американският президент представи план за поетапно облекчаване на мерките в САЩ

15:43 | 27 март 2020
Обновен: 19:35 | 5 юни 2020
Снимка: Christopher Furlong

Ръководителят на Световната здравна организация призова глобалните лидери за по-твърд отговор срещу разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg. В същото време американският президент Доналд Тръмп и други негови колеги се колебаят относно необходимостта от строгите мерки, за които институцията настоява.

"Затварянето на граници и замразяването на икономиката ще забави пандемията, но няма да я угаси, така че страните също трябва да предприемат по-агресивни мерки, за да се случи това", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адхан Гебрейус. Той призова страните да отменят ограниченията за износа на медицинско обурудване и да гарантирант справедливо разпространение. Гебрейус настоя държавите да тестват всеки един човек, при който има съмнения, че е заразен, да изолират болните и да проследяват контактите им.

Ръководителят на СЗО заяви на държавните лидери чрез конферентен разговор, в който участваха Тръмп и британския премиер Борис Джонсън, че коронавирусът може да “ни разкъса, ако му позволим”. Той обясни, че милиони хора може да умрат при липсата на по-строги мерки, а животите на световните лидери също зависят от тези мерки.

Часове след изказването на Гебрейус Тръмп обяви плана си как ограниченията да бъдат премахнати в зоните с по-малко заразени в САЩ. В зависимост от разпространението на вируса приблизително 3000 окръзи в САЩ трябва да бъдат класифицирани като „висок риск", „среден риск" или „нисък риск". Въз основа на тази класификация мерките за ограничаване на пандемията на ниво окръг следва да бъдат затегнати, поддържани или облекчени. 

Междувременно броят на заразените с коронавирус в САЩ вече надвиши този на случаите в Китай. 

По-рано днес британският премиер Борис Джонсън се превърна в първия световен лидер, за когото беше обявено, че е заразен с коронавирус. Той отбеляза, че състоянието му остава добро и ще продължи да ръководи правителствения отговор срещу разпространението на заразата.