Печалби или човешки животи: да се върнат ли на работа хората?

Недостатъкът в тяхната логика е, че коронавирусът не подбира класове

07:47 | 27 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Милиардерът Том Голисано пушеше пура от Падрон във вътрешния си двор във Флорида във вторник следобед. Беше притеснен, пише Bloomberg.  

„Щетите от затварянето на икономиката може да са по-лоши от загубата на още няколко души“, казва Голисано, основател и председател на Paychex. „Загрижен съм, че ако бизнесите продължават така, много от тях ще се провалят", добавя той. 

Президентът Доналд Тръмп вече посочи, че не иска лекът за пандемията на Covid-19 „да бъде по-лош от проблема“, а някои от най-заможните хора и ръководители на Америка споделят неговото мнение.  

Те искат да възродят икономика, която може да се сблъска с най-лошия си тримесечен спад досега - дори ако това означава да се отдръпнат от мерките за социално дистанциране, за които държавните служители твърдят, че могат да помогнат за спиране на коронавируса. Тези инвеститори твърдят, че не предпочитат печалбите пред човешкия живот, а по-скоро са склонни да приемат рисковете за някои “ужаси” за сметка на други.  

„Трябва да се избере по-малкото зло“, казва Голисано, който предпочита хората да се върнат в офисите си в държави, които са сравнително пощадени от коронавируса, но да си остават у дома, ако са в горещите точки. „Трябва да се претеглят плюсовете и минусите“, смята той. 

В Ню Йорк, където болниците се намират в повратна точка, а пациентите се увеличават, губернаторът Андрю Куомо казва, че икономиката не трябва да се рестартира „с цената на човешкия живот“ и че той разработва план, който „позволява на по-младите хора да се върнат на работа". 

Въпросът е кога трябва да го направят. 

Тръмп, ръководен от група титани, представители на хедж фондове и на фирми за дялов капитал, иска страната да заработи отново до Великден, въпреки че здравните специалисти предупреждават, че е твърде скоро, имайки се предвид, че вирусът взе повече от 18 400 жертви и зарази над 400 000 души по целия свят. 

Само компании с по-малко от 500 служители са длъжни да предоставят платен отпуск по болест за работници с Covid-19. Икономисти от Northwestern University изчислиха, че поддържането на практики за социално дистанциране до намаляване на случаите може да спаси 600 000 живота в цялата страна. 

Лойд Бланкфейн, който ръководеше Goldman Sachs Group до 2018 г., написа в Twitter, че „крайните мерки за изравняване на кривата на вируса“ са разумни „за известно време“, но могат да смажат икономиката: „В рамките на няколко седмици оставете хората с по-малък риск от заболяването да се върнат на работа“, препоръча той. 

Неговият дългогодишен заместник Гари Кон, който напусна банката, за да стане икономически съветник на Тръмп, попита дали е време „да се започне да се обсъжда необходимостта от дата, на която икономиката да се върне към нормалния си режим“. Ако няма яснота по този въпрос, предприятията „ще очакват най-лошото“, каза той. 

Тилман Фертита, собственик на казина Golden Nugget и Bubba Gump Shrimp, призовава властите да позволят на бизнеса да се отвори отново с ограничен капацитет за няколко седмици, за да се избегне дълго икономическо бедствие. Неговото искане противоречи на идеята, че преждевременното възобновяване на икономиката може да убие повече хора и в крайна сметка да причини повече икономичеси щети. 

Милиардерите и другите членове на елита имат лукса да са социално дистанцирани, докато печелят пари.А тези, които искат работниците да се върнат на работното си място, казват, че се стремят да предпазят милиони души от страдания в продължение на години и затъване в дългове.

"Това е възмутително", казва Робърт Райх, който беше трудов секретар на президента Бил Клинтън. Според него е абсолютно необходимо да се затвори икономиката, така че милиони хора да не умрат.  

Настояването да се рестартира икономиката има известен смисъл за богатите хора, тъй като те очакват непропорционални печалби като водещи победители в системата. „Единственият недостатък в тяхната логика този път е, че коронавирусът не разбира от класове“, добави Райх. „Колкото повече хора са заразени, толкова по-вероятно е Бланкфейн и други милиардери да се заразят също“, коментира той.